Приоритет са пътищата в Северна България, заяви Нанков


Приоритет са пътищата в Северна България, заяви Нанков
Снимка: БГНЕС

2884

През следващите години основно Северна България е приоритет, тя е във фокуса ни този мандат, като довършваме и АМ „Струма“ в Южна България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред bTV.

Нанков посочи, че ремонтът от Ябланица до Тетевен върви с перфектни темпове. „В рамките на следващите месеци стартираме още 137 км като обществени поръчки – т.е. избор на изпълнител на нови трасета и етапи по протежението София – Велико Търново. До 3 години и половина е абсолютно реалистично да стигаме до Велико Търново по автомагистрала. А до 2024 очакваме цялата автомагистрала „Хемус“ да е готова, подчерта регионалният министър.

"За разклона от Ловеч до Плевен имаме готовност още в края на този месец да стартираме с обществена поръчка. Инженерингът е по-тежката процедура за 75-те километра от разклона Ловеч – Плевен до Велико Търново, затова този участък ще се забави с около шест месеца. Вчера мина една много важно решение на Министерски съвет за отчуждаване на имоти по отношение на участъка от Буховци към Белокопитово – август ще бъде първата копка и на него и ще сме готови предсрочно година и половина“, обясни още Нанков.

Министърът посочи, че за пътя Русе–Велико Търново е насочено заседанието на Върховния административен съд за 21 септември. „Говорим за жалби по екологичното законодателство, дори понякога и с политизиране на процеса. Понякога опозицията често се опитва да бламира, да спира процеса и да каже: „ето, те не изпълняват ангажименти относно сроковете“. Но ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе-Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022–2023, в зависимост от скоростта на избор на строителя на трасето. Проблемът не е в строителството, вече се строи качествено и бързо, проблемът е докато се стигне до него“, каза още министърът и посочи, че България строи най-евтините магистрали, но не за сметка на качеството.

Имаме недостиг на финансов ресурс за маркировка, за почистване на храсти, за поставяне на мантинели и затова толкова важна е тол системата – повече ресурс, по-добра поддръжка и повече магистрали“, обясни още Николай Нанков.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички