Йончева: Стоят ли турски интереси зад концесията на Летище София?

Йончева: Стоят ли турски интереси зад концесията на Летище София?
Източник: БГНЕС

Има ли намесени турски интереси при избора на концесионер на Летище София - това попита депутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията във връзка с окончателното приемане на промените в Закона за концесиите.

„Днес беше приета поредна скандална поправка на Закона за концесиите. Според нея концесионния договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство. Отпада точка 6 на параграф 17, в която се казва: „Концесионният договор е недействителен, когато съдържанието му не съответства на минималното съдържания на концесионния договор, определен от този закон или противоречащи на други изисквания на този закона“, посочи Йончева.

По думите ѝ с отпадането на тази точка за първи път държавата е напълно уязвима и не може да защити своя интерес.

„И затова ние задаваме въпроса – предопределен ли е изборът на концесионера, защо е необходимо да се направи тази поправка, която прави държавата напълно уязвима? Ако е предопределен изборът на концесионер, стоят ли турски интереси зад тази фирма?“, попита Йончева.

Тя припомни, че концесията бе спряна през 2017 година по време на служебното правителство, именно защото според него този закон не отговаря на националната сигурност и я застрашава.

„Залагат се прегради за бъдещо прекратяване на концесията на летище „София“, което ни навежда на мисълта, че всичко е договорено и концесионерът е ясен“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Има една клауза в приетите промени, която връзва ръцете на бъдещи управляващи с различно схващане за националната сигурност и за собствеността. Няколко пъти сме заявявали публично, че ако народът ни даде право да управляваме, ще прекратим тази концесия.

За да се вържат ръцете за такива бъдещи действия, в сегашните промени заради това наше намерение, се вкарват промени, които затрудняват този процес. А именно България ще трябва да плаща при едно такова бъдещо действие, дори и виновен по договора да бъде концесионера.

Изрично се записва, че това ще трябва да се решава в Арбитражен съд“, обърна внимание Нинова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.