Банов: Изнесената от Йончева информация е помия на посредствеността


Банов: Изнесената от Йончева информация е помия на посредствеността
Снимка: БГНЕС

3563

Аз не се поддавам на рекет. Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерски съвет.

Той нарече информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността".

Оставка съм готов да поддам мигновено, казах го и на премиера Борисов, но бързах да сляза при вас, заяви Банов пред репортерите.

„От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка как ѝ беше името”, каза още той.

По-рано днес Елена Йончева от БСП обвини Банов, че като зам-министър на културата през 2016 г. е действал с цел "да опрости" 700 000 лева, които би трябвало да бъдат наложени като санкция за проекта за ремонт на Ларгото. На самата пресконференция, като доказателство Йончева пусна запис на телефонен разговор, в който Банов прави уговорката - да се подпишел анекс. Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от "служител на министерството на културата", а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата.

По това време министър беше Вежди Рашидов. Самият той също коментира случая: "Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазен срок. Втора инстанция чакаме да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към друг."

„Сега проверих при правната дирекция – подписал съм веднага. След като се завърнах от лечение в Германия, съм подписал заповед да се заведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове. Минаха европейски и всякакви одитори относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строителя“, категоричен бе Рашидов.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод данните, изнесени от Елена Йончева. Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички