Няма данни за заразени с птичи грип хора у нас, но има опасения


Няма данни за заразени с птичи грип хора у нас, но има опасения
Снимка: iStock/Guliver

2711

Типът вирус, открит на 5-те първични огнища в областта, е от вида H5N8 и процесът на заразяване се развива бързо. Това каза д-р Георги Митев, директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) - Бургас.

“Вирусът от този тип в момента върлува при нас и в Западна Европа. При тях към този момент няма данни, че могат да бъдат заразявани хора при пряк контакт с птиците, както и естествено от човек на човек”, посочи д-р Митев пред "Фокус".

По думите му хората трябва да бъдат внимателни, за да не се допуска разрастване на епизоотичната обстановка. “Все пак вирусът на птичия грип е тип грипен вирус и може да претърпи своята изменчивост и да увеличи вирулентността си и да се рекомбинира по такъв начин с вируса на човешкия грип, че да стане действително вирулентен и за хора”, посочи още д-р Георги Митев.

Той допълни, че е имало данни точно за този тип – H5N8, че са податливи и свинете. “Има страхове на учените, че рекомбинацията между човешкия и птичия грип може да стане в организма на свинете, което пък вече да стане опасно за човека. По мои наблюдения, вирусът от вида H5N8 действително е по-вирулентен”, подчерта директорът на БАБХ - Бургас.

"За установения вид птичи грип – H5N8 към този момент няма данни за предаване по хора, но има опасения, дано те излязат погрешни", каза Митев.

“Няма такива данни, но предупреждаваме хората да бъдат внимателни, защото все пак говорим за вирус от вида на грип. Трябва да избягват контакт с птици, особено с диви птици”, подчерта докторът.

По думите му тези данни могат да са свързани с расова специфичност и предразположеност. “Ако все пак човек пристъпи към контакт с болна птица, трябва да измие ръцете си с елементарен детергент, обикновен сапун също върши работа, вирусът не е устойчив”, подчерта директорът на БАБХ-Бургас.

Болната птица се познава по дезориентация, отказване от храна и вода, при домашните - почервеняване на гребена, и менгушите, които се намират около врата. “Настръхнала перушина, но най-вече - отказване от храна и вода, защото физически става невъзможно преглъщането, защото вирусът се разпространява по трахеята и носоглътката”, каза д-р Митев. Той допълни още, че вирусът е устойчив към външната среда, но не и към елементарни детергенти. “Затова при контакт не са необходими силно дезинфекциращи средства, но ръцете задължително трябва да се измият с какъвто и да е вид сапун и вода”, подчерта още д-р Митев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички