Земеделци протестираха пред МЗХ, министърът: Имат основание


Земеделци протестираха пред МЗХ, министърът: Имат основание
Снимка: Кросс

2876

Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната наредба, която изведе животновъдите на протест. Това стана ясно при кратката му среща с недоволните овцевъди, събрани пред министерството. След като ги упрекна, че не са поискали разговор и не са го предупредили за протеста си, проф. Бозуков покани техни представители в министерството. Пред журналисти минстърът каза, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора, предаде националното радио.

Фермери излязоха на протест пред Министерството на земеделието с искане за равнопоставеност при разпределение на субсидиите. Браншови организации на животновъди очакват техни колеги от цялата страна да изкажат недоволството си от нормативни промени, които задълбочават кризата в сектора.

Спорната наредба номер три изисква от овцевъдите, които произвеждат мляко, да докажат с документи, че са предали определено количество мляко, за да имат право на субсидия. Това изискване обаче не се отнася за фермерите, които отглеждат месодайни и автохтонни породи. Над триста хиляди овце годишно получават субсидия. 120 хиляди са тези, които ще получават подпомагане, без да доказват нищо. Това, според Националната асоциация на овцевъдите, е несправедливо. И те настояват всички животновъди да доказват с документи производството си, за да няма дискриминация.

Другото искане на протестиращите е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право сами да продават своята продукция. По досега действащата наредба, фермер от Кърджали например няма право да продава мляко и сирене в София.

Виковете "Оставка" по време на протеста са насочени не срещу служебния земеделски министър, обясниха протестиращите, а срещу директорите на животновъдни дирекции в агроведомството. Започна и символично разливане на мляко на стълбите пред служебния вход на земеделското министерство, символично, защото фермерите са подготвили точно 70 литра мляко за разливане, толкова, колкото трябва да докажат, за да получат субсидия.

Говорим за 300 000 овце. Нека не забравяме, че овцете в България са 1 350 000. Това каза пред БНР бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров по повод обявения протест пред Министерството на земеделието. 84 лева е субсидията, която получават овцевъдите, доказали добив от 70 литра мляко, уточни той.

Преди 6 месеца всички браншови организации са подкрепили наредбата, защото тя има за цел да изключи от субсидиране тези, които работят в сивия сектор, обясни той. Сивият дял в сектора, според Чилингиров, е над 30%.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички