Фермери заплашиха, че ще разливат мляко пред МЗХ в знак на протест


Фермери заплашиха, че ще разливат мляко пред МЗХ в знак на протест
Снимка: Actualno.com

3414

Фермери от цялата страна ще излязат на национален протест пред Министерство на земеделието и храните в понеделник. Недоволството на фермерите е провокирано от промените в Наредба 3, според които само животновъдите, които отглеждат млекодайни животни, са задължени да доказват продукцията си.

Според промените в закона, останалите направления в животновъдството - месодайно и автохтонно, са изключени от задължения. „Ние искаме равни права и задължения за всички нас, които участваме за някакво подпомагане. А когато става въпрос за подпомагане, обвързано с производството, това само по себе си означава, че трябва да има производство, трябва то да се доказва и който, отговаря на всички изисквания, да бъде подпомогнат", обясни във Велико Търново Янка Попова, председател на Националната овцевъдна асоциация, предаде "Дарик".

Друг сериозен проблем в страната е това, че само на думи е развитието на животновъдството като приоритет на държавата, а на практика нищо такова не се случва, посочиха от бранша.

"Повече от 6 месеца изпращаме становища, съгласувани с организации, но нищо от това не е взето под внимание. Наредбата поставя животновъдите в дискриминационно положение", категорична е Попова.

Три са основните проблеми за фермерите, които Председателите на браншовите асоциации изтъкнаха. Първият проблем е, че млекопроизводителите имат право да преработват 30% от продукцията си, а 70 на сто трябва да дават на мандрите. Вторият проблем е, че продукцията трябва да се продава в района, в който е произведена. И не на последно място е изборът за европейско или държавно финансиране.

Националният протест в София ще бъде на 30 януари, защото до 29 януари е срокът за обществено обсъждане на Наредбата. Протестът няма нищо общо с новото правителство, подчертаха фермерите и обещаха, че ще изливат мляко, ще "хлопат с чанове и звънци" и ще вдигат шум, докато не бъдат поканени на разговор в Министерство на земеделието.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички