Танева: До края на месеца ще започнем да изплащаме компенсации за птичия грип


Танева: До края на месеца ще започнем да изплащаме компенсации за птичия грип
Снимка: БГНЕС

2487

Правителството вчера отпусна 9.7 млн. лв., за да компенсира огнищата, в които беше установен птичи грип. В тези пари се включват и разходи за ликвидиране и борба с болестта. Тази сума в момента удовлетворява абсолютно всички щети, които понесоха стопаните до момента, за ликвидирането на болестта. Това заяви министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред БНТ.

По думите й за първи път малко след средата на декември бе установено огнище на птичи грип край Видин. Към днешна дата 60 са огтнищата при домашните птици и 9 при дивите. Надяваме се интензитета да намалее и да се овладее заболяването. В продължение на три дни не бяха констатирани нови огнища. За съжаление, вчера вечерта излязоха положителни проби при диви птици, при които е констатирано това заболяване, каза Танева.

Тя обяви, че болестта интензивно се разпространява в цяла Европа. Общо 800 бяха огнищата на птичи грип, основно в Германия, Полша, Унгария, в Гърция вече установиха огнища на болестта, коментира още земеделският министър в оставка.

Щетите от птичия грип

Икономически са щетите от птичия грип. Всички засегнати ферми ще бъдат обезщетени. До края на месеца ще започне изплащането на компенсации. На практика най-първостепенна задача беше умъртвяването на птиците след като беше констатирано огнището, отбеляза Танева.

По думите й след като се констатират умъртвените птици, веднага ще започне разплащането на компенсациите. 450 000 птици са засегнати в огнищата у нас. Разбира се, при част от стопаните, които установихме, малко са надскочили изискванията за брой патици в едно помещение. Това също е една от причините за болестта, коментира земеделският министър.

Няма опасност за здравето на потребителите. Но дори и след термична обработка на заразено с вируса месо също няма опасност, стана ясно още от думите на Танева.

Язовирите и снеготопенето

Както в частта на Министерството на земеделието и храните, всяка от системите е привела язовирите за посрещане на снеготопенето. Ние чрез Напоителни системи управляваме 151 язовира и 21, които са публично-държавна собственост. Не бива да смятаме, че към момента има някакъв риск по отношение на язовирите, коментира още земеделският министър в оставка.

Тя обяви, че министерството работи по една дългосрочна програма за залесяване на територии, които на практика са защитни при подобни последствия (става дума за наводненията - бел. ред.). За 2 години сме залесили общо 36 000 декара в подобни територии.

Свеж ресурс

Европрограмите са изключително важни за земеделските производители. Бих апелирала тази тема да бъде много отговорно коментирана в хода на предизборната кампания, призова Десислава Танева. По думите й към момента Програмата за развитието на селските райони се изпълнява по график. Близо 40% от бюджета е предоставен за подкрепа на земеделските производители, а тя действа от 2 години. Ние сме дори напред в графика по усвояване на средствата, похвали се Танева.

Експлоатирането на европейските програми за предизборни цели не помага на никого, смята земеделският министър в оставка. В този програмен период проектната готовност е изключително висока, отбеляза още Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички