Скандалите около Румен Порожанов


Скандалите около Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

6616

В сряда служебният министър на земеделието Христо Бозуков поиска и получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

„Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си проф. Бозуков.

Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

През годините, в които заемаше различни постове, около Румен Порожанов избухнаха не един и два скандала. За пръв път той влиза във фонд "Земеделие" през март 2011, при това без провеждането на конкурс, какъвто се изисква по закон. Причината е, че е "топ ниво". Тази оценка за неговите качества е дадена от тогавашния ресорен министър Мирослав Найденов.

Пътят на Порожанов

Своя професионален път, според официалните източници, Румен Порожанов започва в далечната вече 1992 г. в Министерството на финансите. По-късно се премества в Министерски съвет, където е съветник в периода 1995-1996 г. Големият старт на неговата кариера започва с идването на НДСВ на власт. През 2002 г. той оглавява борда на "Булгартабак холдинг". Неговата основна задача е да осигури информационно приватизацията на тютюневия ни мастодонт. На този пост Порожанов остава до 2005 г., когато е сменен, за да се върне три години по-късно в борда "Булгартабак" като представител на НДСВ.

2009 г. бележи нов етап в живота на Порожанов. След идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ Порожанов е назначен за началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. За да се премести 2 години по-късно без конкурс във фонд "Земеделие". Буквално ден преди новата 2012 г. Порожанов е жестоко пребит пред дома си. До ден-днешен не е ясно кой и защо го е нападнал. След падането на Бойко Борисов от власт и съставянето на ново правителство начело с Пламен Орешарски Порожанов напуска фонд "Земеделие".

Селскостопански стоки, оръжие и реклама

Справка в търговските регистри показва, че съпругата му Веска Порожанова има дял в няколко фирми. Една от тях е "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан", която се занимава с търговия и преработка на селскостопански стоки и търговия с оръжие, пише "Капитал". Друга компания, в която доскоро е участвала съпругата на Порожанов, е "Частни инвестиционни проекти". В нея съдружник е Иван Стойчев. Той притежава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД. Според публикации в медиите компанията е движила рекламата на "Булгартабак", като договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на "Булгартабак". И двете компании, в които Веска Порожанова има собственост, са посочени в декларацията на нейния съпруг пред Сметната палата през 2010 г.

Порожанов, Грудев и шеф на кабинет с общ бизнес

Звездата на Порожанов отново изгрява в началото на август 2014 година, когато става служебен финансов министър в кабинета "Близнашки", назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Още в самото начало излизат документи, които показват връзките на Порожанов с неговия колега служебния земеделски министър Васил Грудев и началника на кабинета на агроведомството Иван Капитанов. Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Тя е регистрирана на 26 февруари 2014 г. Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти. Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.

В декларациите за конфликт на интереси на служебните министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена. Бившият земеделски служебен министър, сега заместник-министър Васил Грудев твърди, че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението. От неговите думи тогава стана ясно, че сдружението е правило "единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г.", които са предоставяни на други НПО и на посолства.

Дързост и красота във Финансите

Манекенки за съветнички белязаха първите дни на Румен Порожанов в Министерството на финансите. Още в първите часове на застъпването си "на вахта" той е довел две изключително красиви дами, които направил съветнички, пише вестник "Банкеръ", позовавайки се на източници от "Раковски" 112. Едната била манекенка, а другата само така изглеждала. Вержиния Добромирова е дошла от Държавен фонд "Земеделие", а Теодора Зафирова е бивш съветник на ексфинансовия министър Симеон Дянков и част от политическия му кабинет като вицепремиер. Мъжката част във финансовото ведомство завистливо обменяло информация за мерките им, а тоалетите им се превърнали в постоянна тема за обсъждане от страна на дамите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички