Либерализацията на енергийния пазар ще се случи до края на годината, предвижда Петкова


Либерализацията на енергийния пазар ще се случи до края на годината, предвижда Петкова
Снимка: БГНЕС

2370

НЕК е започнала преговори с двете американски централи "Марица-1" и "Марица-3". Задълженията на компанията към тях възлизат на 600 млн. лв., но е подписан меморандум за разбирателство, с който е поет ангажимент за предоговаряне на цената и разплащане на просрочените задължения. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на отчета за съвършеното от министерството през първите 100 дни на кабинета "Борисов", предаде БГНЕС.

"Поставихме си за задачата либерализацията на пазара да се случи до края на 2015 г. За целта през декември 2014 г. бе създадена Българската енергийна борса, която получи лиценз от ДКЕВР. Оттук нататък ще работим по изграждане на платформата", обясни Петкова.

Като успех за първите 100 дни от мандата, тя отчете гласуването на второ чете на промените в Закона за енергетиката. Те предвиждат промяна в статута на ДКЕВР и избор на комисарите от Народното събрание. Друга важна промяна според Петкова е въвеждането на текущ ежегоден контрол на енергийните предприятия, които имат отношение към формирането на цената на енергийния микс. Промените предвижда и ограничаване на производството на ел. енергия от биомаси в ТЕЦ-овете.

Удължаването на двата блока на "Козлодуй"

Като един от основните приоритети на правителството Петкова посочи удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". "Това преминава през две фази – обследване на състоянието на двата блока и изпълнение на програмата за удължаване на живота им", обясни енергийният министър и допълни, че по отношение на 5-ти блок трябва да бъдат впрегнати всички усилия, защото министерството не разполага с време.

С удължаването на живота на двата блока ще се заемат водещите компании в отрасъл "Росатом" и "Електрисите дьо Франс". След приключването на процеса, който ще струва на страната ни няколкостотин милиона евро, двата блока ще продължат да работят още няколко десетилетия, произвеждайки евтино и екологично чисто електричество за бита и промишлеността.

Теменужка Петкова каза, че друг важен приоритет е изграждането на нова ядрена мощност, т.е. 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но бе категорична, че това ще се случи, само ако е икономически изгодно за страната. 7 блок трябва да изгради по технология на американската компания "Уестингхаус".

Газова диверсификация

Тя засегна въпроса за енергийната независимост. "България има много голяма зависимост от един източник на доставка на природен газ и всички знаем, че това е Русия. Затова ние ще насочим усилията си към проучване и разработване на местни находища. С тази цел взехме решение за разработването на двата блока в Черно море", заяви Петкова и изрази надежда, че скоро България може да разчита и на местен добив.

През 2011 г. стартираха първите конкурси за започване на проучване в българската икономическа зона на Черно море. Като най-перспективен се сочеше блок "Хан Аспарух", за който има надежда, че запаси от въглеводороди. През 2014 консорциумът, който участва в проучванията, включващ "Тотал", ОМВ и "Репсол", замрази своята дейност до началото на 2016 г. Като основна причина за това се смятат спадналите почти наполовина цени на "черното злато".

По отношение на диверсификацията на източниците и изграждането на интерконеторни връзки, Петкова каза, че с Гърция е подписано ново споразумение, чрез което процесът ще бъде ускорен. Идеята за газова връзка с Гърция витае още от 2008-2009 г., но до момента няма нищо на лице. Според последните планове тя трябва да бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г. По нея се предвижда да потече природен газ, който, според официалните информации, София е договорила с Азербайджан. Става дума за 1 милиард куб.м. газ. Те ще дойдат от находището "Шах Дениз 2" най-рано през 2020 г.

С Румъния нещата са почти финализирани, но има технически проблем с тръбата, който предстои да бъде отстранен. За изграждане на интерконектора с Турция е създадена работна група, чиято задача ще бъде да подготви проект. За връзката със Сърбия е осигурено е финансиране от ЕС, но е на лице проблем с финансирането от сръбска страна.

"Срещата в Баку бе първата за изграждането на "Южния газов коридор". На нея не сме обсъждали Турция да стане газоразпределителен център", подчерта енергийният министър. Според нея идеята за газовия хъб в България е много добра. Проектът е подготвен, а министерството вече има яснота и по отношение на техническите и финансовите параметри.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички