Медицинските сестри в България се превърнаха в изчезващ вид


Медицинските сестри в България се превърнаха в изчезващ вид
Снимка: Getty Images/Guliver

4049

Изключително голямо намаление на медицинските сестри в България - това казва служебният здравен министър проф. Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Намалението за над 3 десетилетия е огромно - почти двойно. През 1990 година те са били 54 000, през 2021 година вече са под 29 000 и продължават да намаляват.

Нужни са 7-10 г., за се усети ефект от взетите мерки. По думите му министерството не може да влияе особено върху този процес по ред причини - наличието на пазар на труда в здравеопазването, начинът на финансиране на различните специалности, възможността медицинските специалисти да изберат къде да започнат работа, икономическата активност на болниците, различното икономическо състояние на отделните области и др. Затова са нужни комплексни мерки от всички институции, като според него най-съществена роля за привличането и задържането на лекари имат работодателите, т. е. лечебните заведения. По думите му, основният проблем пред човешките ресурси в здравеопазването е недостатъчният брой медицински сестри в цялата страна, а също и небалансираното териториално разпределение на лекарите и намаляването на атрактивността на някои специалности за тях, поради което по-малко лекари ги избират за своето професионално развитие, пише в. "Сега".

"За последните 30 г. броят на медицинските сестри е намалял близо два пъти - от 53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г. по данни на НЦОЗА и НСИ, за разлика от лекарите, при които се наблюдава увеличение - от 28 497 на 29 604 души", посочва Меджидиев.

Защо - отговорът е очевиден. Няма добри заплати, има много натовареност, условията за труд не са добри. Всичко това води до бърнаут и недооценяване. Няма и перспектива за развитие.

2650 лева заплата: Болница спешно търси медицински сестри

Какво да се прави в по-бърз порядък - болногледачи и здравни асистенти може да поемат част от задачите на сестрите тогава, когато това е възможно. Като добра практика служебният здравен министър посочва някои общини, които осигуряват стипендии или ведомствени жилища на бъдещите медсестри по време на обучението им, подпомагат кариерното развитие на младите специалисти или пък покриват таксите им за участие в курсове, пътните им разходи и др.

За сметка на това младите лекари се увеличават, показват данните на Меджидиев. През 2014 г. относителният дял на младите лекари до 35 г. е бил 8%, докато през 2021 г. той се увеличава до 16,7%. По думите му се очаква тази тенденция да се задържи в следващите години, имайки предвид местата, които държавата отпуска за медицина, и интереса към тях. През последните 3 г. броят на завършилите медицина български граждани е около 8000 души, отбелязва той.

Лекарите и останалите медицински специалисти обаче са неравномерно разпределени в страната, като в някои области има по-ясно изразено застаряване. В област Разград застаряването не било чак толкова изразено, става ясно от отговора на министъра. За пример той посочва дела на младите лекари до 35 г. - 11.1% в Разград, докато лекарите на и над 65 г. са 23.9%, при средно за страната около 16%.

По-високите заплати на медиците вече са факт

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички