И през 2016 фокусът на инвеститорите ще бъде върху дивидентните акции на БФБ


И през 2016 фокусът на инвеститорите ще бъде върху дивидентните акции на БФБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

2542

След като вчера ви представихме първа част от анализа на инвестиционния посредник Елана Тейдинг за икономиката през 2016 г., днес публикуваме втората му част, а именно - очакванията на експертите за движението на акциите и на Българската фондова борса.

VІ. АКЦИИ

Как започва 2016 г.?

Изключително лошият старт на годината ще даде своето отражение върху търговията с акции по света и през следващите няколко месеца. Спадът е следствие на събитията на китайския пазар, които са по-скоро повторение на случилото се през август-септември 2015 г., отколкото да са индикатор за назряваща световна криза. Инвеститорите също така не възприемат негативно повишаването на лихвите в САЩ. Това не бива да се тълкува като липса на рискове пред щатския и европейските пазари. Основният проблем в момента е как китайската икономика ще продължи да се развива и дали забавянето на растежа й няма да повлияе върху глобалния растеж.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за 2016 г.: Спекулативните инвестиции в акции ще носят по-голяма печалба при краткосрочни ръстове

Исторически погледнато, акциите в САЩ и Европа са слабо надценени. Това се дължи на нулевите лихвени равнища, които доведоха до високата оценка на книжата. Процесът на нормализиране на лихвите ще доведе до 2-3 години на по-слаб ръст на акциите спрямо предишните години. Оценката на акциите ще се подобрява единствено от покачването на финансовите резултати на компаниите. Краткосрочните корекции, които през следващите години ще са по-чести, може да се използват за спекулативни печалби. По този начин може да се постигне по-висок резултат от сравнително скромните темпове на годишен ръст на борсите от 5-10%.

Инвестициите в акции трябва да са насочени към определени сектори, като за най-подходящи считаме финансовия сектор и нецикличните потребителски стоки (храни и напитки, бързооборотни стоки). По-рискови са акциите в петролния сектор и в добива на индустриални метали, за които считаме, че ще достигнат дъното си през годината. Суровините ще бъдат най-интересният сектор, но и най-рисковият. Инвестициите в Китай също носят най-голяма опасност от загуби, защото оценката на акциите в страната е много по-висока спрямо останалите големи пазари.

2016-та ще бъде година на внимателно управление на парите, като европейските пазари са най-перспективни. Причината за това е евтиното евро и продължаващите стимули на Европейската централна банка, които подкрепят печалбите на европейските компании. Освен това оценката на книжата от ЕС е по-атрактивна от акциите в САЩ.

VІІ. БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА

Как започва 2016 г.?

Понижението на основните индекси на БФБ през 2015 г. отразява постепенния процес на преструктуриране на портфейлите на българските инвеститори. Акциите със спад са предимно холдингови компании. Растящите книжа са на компании, които имат прозрачно корпоративно управление и ясна стратегия за развитие. Инвеститорите са изключително избирателни, а силното покачване при някои позиции показва, че пазарът има потенциал.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за 2016 г.: Фокус върху дивидентните акции на БФБ

Финансовите резултати са един от определящите фактори за представянето на българските акции. Реакцията след публикуването на отчетите не е силна, защото на пазара липсват спекулативните капитали. Това не означава, че борсовите играчи не следят резултатите на фирмите или не тълкуват правилно събитията, които се случват с тях. Те разчитат на дългосрочните тенденции и не се влияят от текущата ситуация на световните пазари.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват българският пазар да отчете покачване, което да отрази възстановяването при някои холдинги и големи компании. Прогнозата за представянето на индекса SOFIX е основана на предпазливи покупки от страна на инвеститорите, като 10% ръст за годината изглежда постижим.

Освен възстановяване на акциите със спад от 2015 г., очакванията са да продължи покачването на книжата, които през последните години са нагоре. Това са компании с добри финансови резултати и по-атрактивна оценка на акциите в сравнение със средното за пазара. Коефициент цена/печалба под 10 ще привлича инвеститорите, но очакваме да се запазят и покупките на книжа с по-висока оценка, когато те показват ръст на резултатите си. Компаниите, които отговарят на тези условия, са износители и разчитат на външните пазари за растежа си. Те могат да покажат добри резултати, като препоръчваме да се инвестира при публикуване на положителни резултати. По отношение на дружествата, които работят на вътрешния пазар, смятаме, че икономическият растеж в страната няма да създаде предпоставки за изненадващ скок на резултатите им.

Фокусът на инвеститорите ще остане към акциите с дивидент, а на БФБ има значителен брой компании с доходност от дивидент между 2 и 4% за година, което вече надхвърля чувствително лихвените проценти по депозитите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички