Как посещението на Макрон ще промени българо-френските отношения?


Как посещението на Макрон ще промени българо-френските отношения?
Снимка: Facebook

2840

Стефан Делае е председателят на Управителния съвет Френско-българската търговска и индустриална камара. Коментарът му е за агенция БГНЕС. Заглавието е на Expert.bg.

Мисля, че една от основните роли на нашия нов президент Еманюел Макрон е да върне Франция в Европа, за да започне един цялостен диалог, който да съживи Европа. Мисля, че президентът Макрон ще наблегне върху това, което ще придаде нов импулс на Европа, тъй като сме от едно семейство.

Думата „възстановяване" е твърде амбициозна, по-скоро става въпрос за един нов диалог, нова динамика на Евросъюза. Ние сме част от едно семейство, но понякога сме склонни да забравяме това. Така че един от приоритетите на неговото президентство е точно това – да установи диалог с всеки, а всеки очевидно означава и със страните от Централна и Източна Европа.

Днес за ЕС има определени прерогативи. Например една от големите теми за обсъждане с Еманюел Макрон е сигурността на ЕС. Видяхме за съжаление какво се случи преди няколко дни в Барселона. Никой не е защитен и всеки трябва да изиграе своята роля, трябва и да се действа като един екип. И определящ фактор за това е диалогът, а не Емануел Макрон да дойде и да каже на унгарците, "Вие направете това", на българите "Направете онова", "Вие румънците направете еди какво си”.

Преди няколко дни нашият президент направи изявления, които мнозина сметнаха за малко крайни, но много други си казаха: ето това е истински диалог. По-добре да си кажем нещата като в едно семейство, отколкото да влачим недоразумения. Европа не може да бъде супермарек - тук влизам малко в неговата реторика. Тоест не може да става така: взимат се европейски фондове, всеки ги харчи по свой начин и използва платежоспособността на по-зрелите страни, за да се обогатява. Мисля, че трябва да има истинска европейска регулация, постигната чрез диалог - така че нито едните, нито другите да поставят нашите страни в опасност. Как да става това, мисля, че нашият президент и неговият екип са много по-квалифицирани от мен, за да отговорят, но аз например съм чувал да се говори за европейско правителство, за европейски министерства – тоест за хора, които трябва да се справят с всички тези общоевропейски проблеми. Чувал съм да се говори за европейска отбрана. Аз подкрепям този тип идеи.

По мое мнение Коридор 8 е от основно значение, тъй като ще свърже Дуръс, Тирана, Скопие, евентуално Солун, София, Бургас и Варна. Така че според мен това е пряка връзка, между Черно море, Далечния Изток и Адриатическо море с напълно пряк достъп до Италия, която е съвсем близо до Тирана. Така че за мен това е отваряне е необходимо за икономическото здраве на региона. И тук има много какво да се направи благодарение на обмена между България и Македония. Мисля, че днес създаването на един такъв коридор е наистина фантастично.

Как французите могат да участват? Мисля, че този въпрос е донякъде свързан с икономическата гледна точка. Нашата силна страна е изграждането на инфраструктура, вие познавате френски компании, ние имаме много компании, работещи по изграждането на инфраструктура. А тук ще има изграждане на инфраструктура – път между Дуръс и София, тунели, виадукти, сума ти неща. Мисля, че Франция може да играе абсолютно първостепенна роля.

Днес най-големият френски инвеститор в България е в областта на производството на части за коли. Това е „Монтюпе”, която има завод в Русе и е инвестирала повече над 120 милиона евро. В работят около хиляда души. Това е едно от най-голямото промишлено предприятие в България днес. Освен това имаме също в областта на промишленото производство, предприятия като „Шнайдер” в Пловдив. Заводът е на път да стане най-големият завод на „Шнайдер” в Европа. Имаме „Солвей Соди“ в Девня – в областта на химическата промишленост. Има и по-малки компании, като например в Кърджали "Пневматика-Серта", която произвежда хидравлични цилиндри. Така че ние сме добре представени в индустриалната област, там където качеството на българската работна ръка, близостта с Франция и със Западна Европа е от абсолютно първостепенно значение. Познавам инвеститори, които са доволни и щастливи, че са в България. Имаме и много компании в сферата на финансовите услуги, имаме „Сосиете женерал Експрес банк“, която е един от най-старите френски инвеститори в България, тъй като те приватизираха, мисля, преди около 15 години Експрес банк, която беше регионална, локална банка във Варна, днес имат повече от 40 клона в България, което я прави една традиционна банка, сред най-влиятелните банки в страната. В България има повече от 200 компании.

Мисля, че действително, когато се говори за бъдещето, френските инвестиции не са на висотата, каквато е в някои други страни като Румъния, където продължаваме да бъдем най-големия инвеститор. Убеден съм, че това ще се промени. Това ще се промени, защото имаме възможности в три области. В България има много инфраструктури за развитие, има много концесии за разработване, по-конкретно, пътища летища и други. Ние пък имаме компании, които са сред най-големите в света, ето защо мисля, че в инфраструктурата ще има големи френски инвестиции. Освен това мисля, че инвестиции ще има и в енергийния сектор – ядрената енергетика, газа, производството на електроенергия. И на трето място мисля, че ще има реален напредък за всичко, което включва медии, комуникации. Компании вече започват да се оглеждат и да инвестират в България.

Бойко Борисов бе е един от първите правителствени ръководители на източноевропейска държава, който се среща официално с президента Макрон. Те са се виждали няколко пъти на европейски срещи на върха, а в петък френският президент е на посещение в България. Той идва да се срещне с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Така че когато има воля, има и резултати.

Преди малко споменах за Коридор 8. Днес сме 2017-та година, но и след 20 години, през 2037 година, може все още да не сме започнали нашия Коридор 8. Но с новия импулс, с новата динамика, изграждането му може да започне още утре. Малко преувеличавам, но с тази динамика може да започне утре. Да, всички ние сме от едно семейство, но има страни, които икономическа са по-зрели, има страни, които са по-стари, има страни, които са основали ЕС, и Франция е една от тях. И лично аз мисля, че това ново поведение на президента Макрон, тази нова политика, която стартира, ще даде значителен тласък на присъствието на Франция в България. Щом Франция се интересува от дадена страна, но не за да дава уроци и да казва: „трябва да правите това или онова“, а просто да каже: „Да работим заедно“, това ще създаде тази динамика.

Не искам да говоря за присъствието на други страни в България. Да, разбира се, САЩ имат присъствие, Русия – също, Италия,, Германия, но мисля, че Франция може да има много по-широко присъствие в България.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички