КНСБ увърта за проблема с тристранката


КНСБ увърта за проблема с тристранката
Снимка:

1438

КНСБ споделя позицията на работодателските организации, че в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) има пропуски и основания за критики, но в същото време не могат да се правят кардинални оценки и изводи. Тази позиция обяви вицепрезидентът на Конфедерацията Чавдар Христов, съобщиха от КНСБ.

Припомняме, че преди дни работодателските организации излязоха с остри критики към социалното министерство, заявиха, че нямат диалог с него и НСТС не се е събирал от месеци. Те дори заплашиха с напускане на тристранката.

Според Христов КНСБ също многократно алармира за състоянието на тристранния диалог, особено относно проекта за ПМС, подготвен от Министерство на здравеопазването, за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, както и по отношение на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, който бе обсъден в Министерски съвет и насочен към Народното събрание, без да е бил обект на обсъждане в НСТС.

Чавдар Христов заяви, че по своята същност тези нормативни актове попадат в обхвата на проблематиката, която по закон трябва да бъде обсъдена в НСТС, преди държавата да вземе каквото и да било решение. Проблеми има и в работата на секторните съвети в някои министерства, в областните и общинските съвети за тристранно сътрудничество. КНСБ е на мнение, че проблемите на тристранното сътрудничество следва да бъдат обсъдени в НСТС и че час по-скоро трябва да бъдат приети съвместните предложения за допълнения в Кодекса на труда, чрез които да се усъвършенства тристарнното сътрудничество. Те са плод на усилията на работодатели и синдикати.

"Неоснователен е упрекът на работодателските организации, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин припознава предложенията на синдикатите, а не тези на бизнеса", посочи вицепрезидентът на КНСБ. Той припомни, че мярката за криминализиране на укриването на невнасянето на осигурителни вноски, както и въвеждането на право на осигурените лица за избор на пенсионен фонд, са приети в хода на бюджетната процедура за 2015 г. Що се отнася до увеличаване размера на осигурителните вноски, този дебат сега тече на експертно равнище и предстои да бъде обсъждан в НСТС, ако се стигне до промени в нормативни актове.

"Друг въпрос са промените в Закона за адвокатурата, които ако бъдат приети, ще настъпят колизии в работата на всички организации и лица, които предоставят юридически консултации", изтъкна Чавдар Христов. Той посочи, че чрез този проектозакон се монополизира един кръг дейности, които предполагат юридическо образование и стаж, не адвокатска регистрация и адвокатски стаж. Вицепрезидентът на КНСБ заяви, че ако не бъде внесен за обсъждане, КНСБ ще поиска проектозаконът да бъде оттеглен.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички