Volkswagen е все по-несигурен за завода в Турция

Volkswagen е все по-несигурен за завода в Турция
Източник: Getty Images/Guliver

Подготвената точка с решение новият завод на Volkswagen да е в Турция е била отложена от надзорния съвет на закритото му заседание в петък, съобщават германски медии, цитирани от в. "24 часа".

Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на управителния съвет, топ босовете в надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация.

Това е пети път, при който надзорният съвет отлага решението, като натискът е започнал още през пролетта тази година. Междувременно сделките между директорите на Volkswagen и президента Ердоган привличат вниманието на нарастващ брой евродепутати в Брюксел и там скандалът започва да придобива сериозен мащаб.

По-рано днес членовете на Европарламента остро критикуваха намерението на германския концерн да се спре на Турция.

Защо Турция надделя над България в битката за завода, обясни и бившият министър на икономиката Николай Василев. Какво каза той, прочетете в този материал.

"С оглед на все по-влошаващото се положение на върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията при президента Ердоган, решението на групата Volkswagen предизвиква смущение", заяви политикът от Зелената партия Райнхард Бютикофер, цитиран от Die Welt.

"Изглежда, че решаващи за избора на Турция са били гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобилa, както и щедрата държавна помощ в размер от 400 млн. евро", каза още Бютикофер, който е председател на Европейската партия на Зелените.

В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът, цитиран от Deutsche Welle.

Освен това решението за локацията на новия завод е взето като са нарушени правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията, твърди той.

Бютикофер настоява за намеса на Европейската комисия, понеже, според него, Volkswagen се опитва да печели, нарушавайки правилата, а освен това и вреди на една държава-членка. Той твърди, че този негов призив се подкрепя от европейски депутати от германските християндемократи и свободните демократи.

Многократното отлагане на окончателно решение в полза на Турция показва ясно, че надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни.

AFP припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София също направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ – по думите на премиера Бойко Борисов обаче, това можело да стане само "при стриктно спазване на европейското законодателство".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.