Алпинистът Атанас Скатов загина в опит да изкачи K2


Алпинистът Атанас Скатов загина в опит да изкачи K2
Снимка: Lap.bg

7358

Българският алпинист Атанас Скатов е загинал при опит за изкачване на връх К2. Тялото му е открито от хеликоптер на пакистанската армия, който го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан, съобщават пред bTV от пакистанската агенция, която обслужва експедицията.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. В търсенето му се включиха шерпи и военен хеликоптер.

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

Скатов опита нощна атака на втория по височина връх на планетата (8611 метра), който се смята за най-труден за изкачване, особено през зимния сезон. Първоначално се смяташе, че българинът е паднал заради скъсано въже, но според алпинистката агенция въжетата на мястото са здрави. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

До момента Скатов беше изкачил 10 осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

"Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2", заяви Скатов в началото на януари от базовия лагер под К2.

Поклон пред паметта му.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички