Китайските гиганти Alibaba и Tencent могат да догонят Apple и Microsoft

Китайските гиганти Alibaba и Tencent могат да догонят Apple и Microsoft
Източник: Getty Images / Guliver

Китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent продължават да растат и скоро може да се превърнат в трилионни компании.

Засега в клуба на дружествата с пазарна стойност над 1 трлн. долара има само 3 компании – американските Microsoft, Apple и Alphabet (компанията-майка на Google), но той тепърва ще се увеличава, предава Радио Китай.

В момента Alibaba е шестата най-скъпа компания в света с пазарна оценка от над 610 млрд. долара, а акциите ѝ се търгуват по около 227 долара за брой. Приходите ѝ през тримесечието до 30 септември 2019 г. са 16,65 млрд. долара, което представлява ръст от 40% на годишна база.

Другият китайски технологичен гигант Tencent се оценява за 490 млрд. долара, а приходите му за третото тримесечие на миналата година са били 13,75 милиарда юана или годишен ръст от 21%.

Alibaba има известни успехи в превръщането си в глобална компанията, особено в Европа, но среща трудности, тъй като няма продукт, толкова популярен в световен мащаб като тези на Google и Apple. Ето защо трябва да направи пробив, колкото е възможно по-бързо, за да вдигне пазарната си оценка, смята Джан И, изпълнителен директор на iiMedia Research.

"При бизнес модела "потребител към потребител" на Alibaba ще ѝ бъде много трудно да се конкурира с Amazon, който вече е натрупал достатъчно опит и клиентска база в световен мащаб.

Alibaba обаче може да спечели позиции в глобалната търговия между бизнесите", посочва Джан и добавя, че китайската компания има шансове и да популяризира своите мобилни разплащателни услуги извън границите на Китай.

Друг анализатор – Лиу Диндин, очаква пазарната капитализация на Alibaba да надхвърли 1 трилион долара до 2-3 години, позовавайки се на бързия ръст на приходите на компанията.

В същото време Tencent също може да достигне границата от 1 трилион през следващите няколко години, но ще ѝ е много по-трудно, тъй като компанията не се справя добре в глобализирането си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.