Гърците се страхуват от нова рецесия. И има защо


Гърците се страхуват от нова рецесия. И има защо
Снимка: iStock

11001

Близо 4 години след като Гърция отпразнува края на драматичната спасителна програма, нейните граждани отново са притеснени за икономическите перспективи, пише CNBC.

Все по-мрачните обществени нагласи идват, когато Гърция – подобно на много страни от ЕС – е обхваната от нарастващи цени на храните и горивата, тенденция, която се изостря от продължилата месеци военна атака на Русия в Украйна.

"Гърция е по-безопасна, но не и в безопасност", казва живеещият в столицата Атина Михалис Галенианос, когато го питат дали очаква да се стигне до рецесия. "Мисля, че сега Гърция е по-стабилна отколкото преди. Мисля и се надявам, че тъмните финансови дни от миналото няма да се върнат", обяснява той пред CNBC. Кризата се завръща в Гърция

През изминалото десетилетие Гърция премина през 3 последователни спасителни програми след финансовата криза, които зависеха от редица тежки реформи и години на строги бюджетни икономии. Те предизвикаха сериозни разделения в гръцкото общество и доведоха до падането на правителства. Тогава гръцката икономика все пак нарасна с 1,6% през 2018 г. и 1,9% през 2019 г.

Подобно на останалия свят, Гърция претърпя икономически спад през 2020 и 2021 г. поради пандемията от коронавирус и сега е изправена пред нов икономически натиск с едно от най-високите нива на инфлация в Европа. Гърция сваля данъци и вдига пенсии, за да се бори с кризата

Хората са притеснени

По данни на Евростат основната инфлация в Гърция е била 10,7% през май, нараствайки от 9,1% през април. За обикновените граждани това е голяма промяна.

Млада гъркиня от Атина, пожелала анонимност заради работата си, споделя, че вече обмисля по-внимателно разходите си. Особено тези за електричество и за гориво за колата. "Преди обичайно забравях бойлера включен, но вече станах наистина строга към себе си", признава тя. Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър

"Вече прекарахме едно десетилетие във финансови затруднения и мисля, че е опустошително отново да преминем през този процес... Страхувам се най-вече за заплатата си и дали отново ще има съкращения. В същото време наемите са много високи, докато по време на финансовата криза не бяха и стана много трудно да се издържам", обяснява тя.

Според вестник Kathimerini, наемите в цяла Гърция са се повишили с 5% между есента на 2020 г. и есента на 2021 г., но в някои части на Атина те са нараснали със 17%.

А цените на горивата са високи дори по европейските стандарти. Гръцкото правителство наложи таван на цените на електроенергията на едро в опит да помогне както на потребителите, така и на индустрията да се справят с огромните разходи. "Притеснявам се за благосъстоянието на семейството ми, те ще се борят да свържат двата края", казва Василис Василейос, който напуска Гърция преди година, за да работи в Исландия. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Какво следва за еврозоната?

На европейско ниво ситуацията също не изглежда никак розова. "Поразена по-силно от САЩ от шока в цените на енергията, ние предвиждаме икономиката на еврозоната да влезе в рецесия преди САЩ", казват анализатори на инвестиционната банка Berenberg.

Това значително се различава от прогнозите в началото на годината: по онова време икономическите перспективи за Европа се смятаха за по-добри от тези на САЩ, но нахлуването на Русия в Украйна изцяло промени ситуацията. Водещ банкер: Европа и САЩ ще изпаднат в рецесия

"Ако не беше вероятното завръщане на летните туристи след Covid-19, рецесията вероятно вече щеше да започва", добавят от финансовата институция, прогнозирайки свиване на растежа в еврозоната с 0,8% през 2023 г.

Антикризисни мерки

Но анализаторите не бързат да бият тревога за Гърция. Анализаторът в AXIA Ventures group Йонас Флориани изтъква, че натрупаните спестявания в Гърция са сериозни, което ще бъде от полза, ако икономическата ситуация се влоши. В същото време гръцките банки са в много по-силна позиция, отколкото след световната финансова криза, а Атина получава най-голямата част от европейските фондове за възстановяване, които ще помогнат с публични инвестиции, посочва експертът.

А може да има и още антикризисни мерки. Докато социолозите проучват дали може да се стигне до предсрочни избори в Гърция, се очаква правителството да обяви нови антикризисни мерки, опитвайки да се противопостави на задълбочаващата се криза с цената на живота, отбелязва Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантската група Teneo. Гърция вдига минималната заплата, дава ваучери за гориво

През миналия уикенд Атина стартира схема за проверка на доходите, която позволява на собствениците на жилища да кандидатстват за субсидия за електроенергия до 600 евро. Беше обявена и втора фаза от ваучерите за гориво за шофьорите. Гърция вдига почти двойно субсидията за гориво

Отделно правителството също обмисля да дава и т.нар. "чек за инфлация", подобен на еднократната помощ от 200 евро, която много гърци с ниски доходи получиха преди Великден, за да се справят с нарастващите цени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще успее ли "Нова демокрация" да реши старите проблеми на Гърция?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички