На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище "Росенец"


На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище "Росенец"
Снимка: БГНЕС

2633

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. В подкрепа на текстовете гласуваха 134 народни представители, 45 бяха „против“ и 14 се въздържаха, предаде БТА.

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, се прекратяват в 1-седмичен срок, записаха в закона депутатите. С измененията на практика се прекратява концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“.

Това се случва, след като в сряда съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обявиха, че внасят в НС предложение държавата да си върне контрола над пристанище „Росенец“. Аргументите им бяха, че всички ключови инфраструктурни обекти трябва да са под контрола на държавата и че има неизпълнение на ангажименти и подозрения, че терминалът се използва за избягване на санкциите срещу Русия.

„Целта е да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура“, заяви тогава Атанас Атанасов. По думите му има данни, че през пристанището минава контрабанда и голяма част от внасяния нефт не се декларира пред държавата. На следващия ден от компанията заявиха, че спазват всички свои задължения и не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията. За твърденията за контрабанда на петрол, от „Лукойл“ заявиха, уронват престижа им и ще се обърнат към съда.

БТА припомня, че през 2011 г. е подписан договор с акционерното дружество „Лукойл Нефтохим Бургас“ за концесия на пристанищния терминал „Росенец“ (част от пристанище за обществен транспорт с национално значение – Бургас). Концесията е за срок от 35 години.

В хода на дебата от „БСП за България“ и „Възраждане“ изразиха опасения за доставките на петрол след прекратяване на концесията и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заявиха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски регламент, който трябва да се спазва.

Спор в пленарната зала предизвика предложението на Хамид Хамид (ДПС) днес да се пристъпи и към второ четене на законопроекта. За да се уточни дали в хода на дебата от „Възраждане“ са направили заявка за промени между първо и второ четене, беше дадена почивка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Лукойл" ще се обърне към съда за защита на репутацията си

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички