Най-тежката криза след Голямата депресия: Пандемията струва стотици милиарди на Германия


Най-тежката криза след Голямата депресия: Пандемията струва стотици милиарди на Германия
Снимка: iStock

6528

Пандемията е намалила брутния икономически продукт на Германия с 330 милиарда евро през последните две години. Това съобщава агенция DPA, цитирайки доклад на института ifo.

Вместо да нарасне на два пъти с по 1,3 процента, икономиката се е свила, посочва докладът. Загубата се равнява на 10 процента от германския БВП за 2019 г. Германия е в историческа рецесия

Това не включва бъдещите загуби от създаването на принадена стойност, например заради възникналите пропуски в системата на образованието, казва експертът от ifo Тимо Волмерсхаузер.

Коронавирусът дойде в Европа точно преди 2 години. Германската икономическа продукция се срина с 4,6% през 2020 г. и успя да се увеличи с 2,7% през миналата година. "Въпреки това, цялостното икономическо представяне остава забележимо под потенциала си", смята Волмерсхаузер.

Германската икономика се сви с 0,7% през четвъртото тримесечие на 2021 г., заради ограниченията, наложени в борбата с четвъртата вълна от Covid-19, както и смущенията във веригата на доставки. Германия ще се възстанови бавно и болезнено от Covid-19

Ръководителят на института Клеменс Фуест описва пандемията като "най-тежката световна икономическа криза след Голямата депресия от 30-те години на миналия век." Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война

"Беше правилно, че германското правителство решително стабилизира икономиката. Не чрез класическа ориентирана към търсенето икономическа политика, а чрез стабилизиране на финансовите пазари и свързваща помощ за служителите, самостоятелно заетите лица и компаниите", казва Фуест.

Последиците от кризата сега са по-високият национален дълг, по-лошото образование и тласъкът за дигитализация, който променя икономиката с домашния офис и онлайн търговията.

Изчисленията на ifo за последствията от пандемията са малко по-благоприятни от тези на базирания в Кьолн Германски икономически институт (IW), който изчисли загубата на 350 милиарда евро, припомня DPA.

Данъчни облекчения за работниците и бизнеса

за да подкрепи възстановяването на икономиката, германското правителство одобри пакет за данъчни облекчения за работещите и бизнеса. Четвъртият подобен закон от началото на пандемията предвижда освобождаване от данъци за болногледачи и лични асистенти, които се грижат за възрастни хора. Бонусите, които получават в размер до 3000 евро, няма да бъдат облагани. Предвиждат се и данъчни облекчения за бизнеса, като всичко това ще струва на германския бюджет около 11 милиарда евро до 2025 г. Германия готви данъчни облекчения за над 11 млрд. евро

Законопроектът включва разпоредби, които позволяват на компаниите да приспадат някои инвестиции през 2022 г. по-бързо от своите данъци и да компенсират загубите срещу предишни печалби в по-голяма степен от преди и по този начин да намалят данъците си за предходни години, предава Reuters.

Властите виждат пакета от мерки като инструмент за икономическо възстановяване и за укрепване на икономиката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германските градове са най-тежко ударени от пандемията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички