Шок за Германия: 250 млрд. евро загуби, 16 000 фалирали фирми


Шок за Германия: 250 млрд. евро загуби, 16 000 фалирали фирми
Снимка: iStock

9849

Германската икономика преживява невиждана криза: над 16 000 фирми са фалирали по време на пандемията, а още поне 5000 са на ръба на фалита, посочва Deutsche Welle.

Последната година, преминала под знака на няколко локдауна, нанесе тежки загуби на германската икономика. Щетите дотук са за 250 млрд. евро. През тази година много магазини останаха задълго затворени, ресторантите и хотелите – също, отменени бяха безброй културни прояви и панаири, хората почти престанаха да пътуват, а милиони бяха принудени да се трудят на съкратено работно време. Пивоварни в Германия изхвърлиха бира за милиони евро

Цената на затварянето

Първият локдаун в Германия влезе в сила точно преди година. Тази временна парализа струва всеки път много пари на търговията, промишлеността и услугите, показват последните изчисления на Института за германска икономика.

Само за първото тримесечие на 2021 г. загубите се изчисляват на 50 милиарда евро, а общите щети възлизат на четвърт трилион. Икономистите стигат до тези числа, сравнявайки сегашните параметри с прогнозата за икономическото развитие без пандемия и локдаун.

Независимо от щедрите държави помощи и отложената процедура по обявяване на фалит много фирми не издържаха на кризата: през миналата година са банкрутирали 16 300 фирми. Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война

Към тях трябва да прибавим и онези около 5000 дружества, които водят призрачно съществуване: държавните финансови помощи засега ги държат "на изкуствено дишане", но тяхната бизнес перспектива е безнадеждна. По-рано германското правителство отмени задължението при определени условия да се обявява фирмен фалит. Засега тази отмяна важи до края на април. 

Помощите са предотвратили още по-страшна криза

"Кризата, предизвикана от коронавируса, е небивал досега шок за германската икономика", казва директорът на Института за германска икономика Михаел Хютер.

Той признава, че отпуснатите от правителството финансови помощи и паричната подкрепа за хората, преминали на съкратено работно време, все пак са предотвратили още по-страшни последици. Германия с щедри обезщетения за хора и фирми в пандемията

Изплащането на помощите е отнело прекалено много време и доста фирми така и не успяват да ги дочакат. "Остава ни надеждата, че темпото на ваксинациите ще се ускори, така че фирмите най-после да могат благонадеждно да планират бъдещето си", допълва Хютер.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички