Пивоварни в Германия изхвърлиха бира за милиони евро


Пивоварни в Германия изхвърлиха бира за милиони евро
Снимка: Pixabay

9818

Германски пивовари изпратиха отворено писмо, в което предупреждават за катастрофалните последици на корона кризата и локдауна върху производството на бира. Според тях е застрашено оцеляването на част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО в Германия.

Кафенетата, баровете и ресторантите в Германия са затворени от месеци, а пивоварите едва успяват да продадат нещо от наливната бира, предназначена за заведенията, пише в отвореното писмо, публикувано на уебсайта на Германското сдружение на пивоварите, предаде БГНЕС, цитирайки МИА. 

Не се провеждат и мероприятия, по време на които се леят халби бира. Това означава, че продукция на стойност милиони евро с вече изтекъл срок на годност, трябва да бъде унищожена. 

В писмото производителите на бира призовават за помощ не само за себе си. Те предупреждават и за положението на земеделците, върху чиято продукция „лежи“ производството на бира. 1500 земеделски производители не са били включени досега в програмите за помощ и ако правителството в Берлин и управляващите в отделните провинции не реагират адекватно и бързо, много от тях ще изпаднат в несъстоятелност. 

Пивоварите в Германия припомнят, че през март 2020 г. ЮНЕСКО призна традиционното производство на бира за нематериално културно наследство, което сега е сериозно застрашено. 

По данни на националната статистика, през 2020 г. в Германия са продадени 5,5 % по-малко бира, отколкото в предходната година. Дефицитът е основно за сметка на наливната бира.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички