Новият облик на пазара на труда: freelance услуги и дистанционна работа


Новият облик на пазара на труда: freelance услуги и дистанционна работа
Снимка: Top Skills Recruitment

1658

Популяризирането на freelance услугите и преминаването към дистанционен режим на работа са сред водещите тенденции на пазара на труда. Те образуват новия облик на бизнес средата – новаторство, свобода и модернистична визия за професионалния прогрес.

Повече детайли от професионална гледна точка за влиянието и бъдещето на freelance сферата и дистанционния режим на работа ще даде Бистра Мавродиева – специалист по човешки ресурси в агенцията Top Skills Recruitment.

Какви са предимствата и недостатъците на дистанционната работа?

Дистанционният режим на работа настъпва след пандемията с Ковид-19 и съвсем очаквано мотивира избора на голяма част от бизнесите да се позиционират онлайн. В периода на пандемията обаче се изгради професионален навик към новия режим на работа.

След пандемията голям брой от компаниите направи избора да функционира онлайн. Зад този избор стоят предимства като по-голяма свобода и гъвкавост на служители и работодатели. Дистанционната работа означава преразпределяне на работното време и по-оптималното му съчетаване с личния живот. Служителите могат самостоятелно а определят интензитета и количеството на своята работа, което често води до по-висока производителност.

Паралелно с това, дистанционният режим на работа крие и своите недостатъци. Те са свързани с понижената регулация на работния процес. В онлайн средата мениджърите на компаниите срещат затруднения в проследяването и анализа при изпълнението на поставените задачи. Като недостатък може да се очертае и по-слабата комуникация между звената в екипа, поради липсата на физически контакт.

Какво е бъдещето на дистанционния режим на работа?

Най-вероятно дистанционният режим на работа ще продължи да набира популярност, тъй като съвременните разбирания за качествена работна среда са именно свободата и гъвкавостта. Поради ограниченията на този режим обаче, според мен ще се наложи постигането на баланс между регулацията и свободата.

Този баланс е възможен чрез хибридния модел на работа. Като професионалист с опит в сферата, смятам, че подобен режим има потенциала да съчетае нуждите на компанията и очакванията на служителите. Хибридният модел дава гъвкавост, но същевременно не позволява да се изгуби физическия контакт и комуникацията между персонала и работодателите.

Freelance услугите дават свобода, но какво отнемат в замяна?

Freelance услугите се популяризират непрекъснато и точно както дистанционният модел на работа, при тях акцентът е върху стремежът към свобода и гъвкавост на хората. Все повече служители избират да прекъснат професионалния си път в компаниите и да стартират свой собствен такъв на свободна практика.

Ползите от този модел на работа са предимно свързани с независимостта на служителите и тяхната гъвкавост. Те сами поставят желани цели, както и методи за тяхното постигане. Свободната практика не се обвързва с регулации и служителите са свободни да управляват времето си.

Това, което freelance моделът отнема в замяна, е сигурността. Служителите на свободна практика нямат ясно обособено заплащане с фиксирани условия на труд. При freelance услугите успехът и резултатите са свързани с голям брой фактори като сезон, потребление, икономическо състояние в страната и др. Подобни условности могат да причинят значими загуби и неясни перспективи за хората на свободна практика.

Как freelance услугите се отразяват на пазара на труда?

Засега не са отчетени ясни последици от разпространението на freelance услугите. Въпреки това, при бъдещо популяризиране на професиите тип свободна практика, то неизбежно бизнес секторът ще бъде негативно засегнат.

Причината е, че служителите на свободна практика често се избират като преференциална опция по краткосрочни проекти вместо наемането на специализирани агенции. Зад това стоят финансови аспекти, както и по-голямото доверие в експертите на свободна практика, тъй като те фокусират изцяло времето си в изпълнението на желания проект.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички