Нидерландия налага таван на цените на тока и газа, дава щедри помощи за отопление


Нидерландия налага таван на цените на тока и газа, дава щедри помощи за отопление
Снимка: iStock

7966

Нидерландия налага таван на цените на електроенергията и природния газ за бита и малкия бизнес, за да предпази потребителите от скока на цените.

Планът на правителството влиза в сила от 1 януари и предвижда цената на тока да бъде ограничена до 0,40 евро за киловатчас, а на газа - до 1,45 евро за кубичен метър. От него могат да се възползват домакинства и малки потребители на енергия като магазини и социални организации.

Преференциалните цени обаче ще важат за потребление на енергия до определен праг. Ако домакинствата използват над 1200 куб. м газ и над 2900 киловатчаса ток месечно, те ще бъдат таксувани по пазарни цени, съобщават холандските медии.

Ако обаче семействата се впишат в тези ограничения, заедно със субсидията от държавата ще спестят средно 2500 евро през следващата година. Всички домакинства ще получат отстъпка от 190 евро върху сметките си за електричество през ноември и декември.

Хората с ниски доходи също ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ от 1300 евро, за да платят сметките си за енергия през следващата година.

Настоящата пазарна цена на тока е около 83 цента за киловатчас, а газът струва 3,66 евро за кубик. "Това е голям тласък за много домакинства в Холандия, които вече очакваха увеличение на цените от няколкостотин евро на месец тази зима", казва енергийният експерт Барт Коенрад от Energievergelijk.nl. С таймер: В Нидерландия ограничават времето за къпане до 5 минути

Държавата развързва кесията

Нидерландското правителство е отделило 23,5 млрд. евро, които ще даде като компенсации на граждани и фирми, за да се справят потребителите с енергийната криза, предава Reuters.

Мерките идват в допълнение към плановете за харчене на около 18 млрд. евро през следващата година, за да се помогне на хората да се справят с високата инфлация, особено тези с по-ниски заплати.

Инфлацията в Холандия скочи през септември до 17,1%, което е най-високата ѝ стойност от десетилетия, предизвикана от скока на цените на енергията.

Помощ и за малкия и среден бизнес

Държавата създава схема за компенсиране на по-високите разходи за енергия на малките и средни фирми, която ще се основава на тяхното енергийно потребление и техния оборот. Гърция компенсира хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток

Много компании често не могат да избегнат високите сметки за енергия поради естеството на бизнеса си и не могат да повишат цените си достатъчно, за да покрият допълнителните разходи. "Ето защо правителството сега въвежда допълнителна подкрепа" чрез новата система, казва министърът по икономическите въпроси Мики Адриансенс, цитиран от Associated Press.

Точните подробности за системата се разработват, за да се гарантира, че тя ще отговаря на европейските правила за държавна подкрепа за бизнеса. Тя вероятно също ще влезе в сила от януари, а преди това фирмите ще получат друга подкрепа от държавата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румъния сложи таван на цените на тока и газа

Хърватия върна тавана на цените на горивата

Унгария сложи таван на цените на горивата

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Хърватия дава енергийна помощ на 700 000 бедни пенсионери

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички