Заради енергийната криза вземането на душ в Нидерландия ще трае 5 минути


Заради енергийната криза вземането на душ в Нидерландия ще трае 5 минути
Снимка: iStock

18978

Правителството на Нидерландия започна кампания за ограничаване на продължителността на къпането до 5 минути, съобщава The Wall Street Journal.

В североизточна част на страната местните власти раздават на жителите си таймери, за да ги насърчат да пестят пари.

По думите на Теа Деркс от Амстердам винаги се е опитвала да ограничава потреблението на енергия. Тя споделя, че взема душ само веднъж седмично за не повече от 5 минути, а през останалите дни просто се търка с мокра гъба. 58-годишната жена, която използва велосипед като основно средство за придвижване, обяснява, че честите душове са „абсолютно ненужни“. Освен това, за да пести енергия, Деркс използва електрическа кана за миене на чинии, вместо да използва гореща вода от водопровода. Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Според ученият Рейнт Ян Ренес, който съветва националното правителство как да накара хората да пестят енергия, жителите обичат да пестят пари и се грижат за околната среда, но са скептични към исканията на правителството и обикновено не правят лични жертви без основателна причина.

„За някои душът остава свещено място“, посочва 23-годишният студент Мейндерт Бурсма. Той е много загрижен за климата и за това пътува до Гърция с влак, за да избегне емисиите, свързани с пътуването със самолет. По думите му потреблението на енергия трябва да бъде намалено „в основните отрасли, за да се намали зависимостта от изкопаемите горива“. Това е и причината той да не приема решението за намаляване на къпането.

25-годишната жителка на Амстердам Релинда ван Доррестейн се оплаква, че 5 минути са недостатъчни за нормален душ. Според нея, когато остава при родителите си нарочно завърта „6-минутния таймер за душ“ два пъти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кога е по-полезно да се къпем - сутрин или вечер?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички