Всички горива у нас поскъпват през изманалия месец, пропан-бутанът с близо 30%


Всички горива у нас поскъпват през изманалия месец, пропан-бутанът с близо 30%
Снимка: iStock

3047

За последния един месец бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал с 14 ст. за литър или с 5,47%. Това сочат данните на платформата Fuelo. Ако на 10 юли бензин A95 се е продавал за 2,56 лева за литър, то днес средната му цена на дребно е 2,70 лева за литър. Подобно е поскъпването на този вид гориво и за последните 3 месеца.

Дизелът за последния месец е поскъпнал с 20 ст. за литър (8,13%). На 10 юли литър от този вид гориво се е търгувал за 2,46 лева, а сега цената е средно 2,66 лева за литър, сочат още данните на Fuelo. За последните 3 месеца дизелът е поскъпнал с 13 ст. (5,14%) с тенденция на поскъпване.

За разглеждания 1-месечен период се отчита поскъпване и при пропан-бутана с 28,41% с 25 ст. за литър. На 10 юли той е струвал 88 ст. за литър, докато в сега е 1,13 лева за литър. За последните 3 месеца пропан-бутанът е поскъпнал със 7 ст. за литър (6,6%) с тенденция на поскъпване, информира БТА.

За месец цената на метана се е покачила с 2 ст. за кг (1,01%), сочат още данните на Fuelo. На 10 юли метанът по бензиностанциите в страната е струвал 1,99 лева за кг, а сега се продава средно за 2,01 лева за кг. За последните 3 месеца метанът е поевтинял с 25 ст. за кг (-11,06%), но тенденцията е на поскъпване.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира пред БТА, че светът и пазарите на горива като цяло нямат нищо общо с тенденциите от преди 5-10 години, когато е имало сезонност и цикли. „В момента сме в нецикличност. В края на сезона източната част на света се събуди. Търсенето на дизелови горива скочи много осезаемо, което води до поскъпване на нефта. Българският пазар беше с много атрактивни и добри цени, но той се ръководи изцяло от международните пазари“, обясни Терзиев. По думите му пазарът на горива в България дори в момента „изостава“ в цената. Затова прогнозира, че през следващите седмици най-масовите горива по бензиностанциите ще поскъпнат минимално, но регулярно. Терзиев не се ангажира с точна прогноза докъде ще стигне повишението.

Експертът припомни, че 2022 г. бензинът е бил по-евтин от дизеловото гориво на международните пазари в доларово изражение, като тази тенденция винаги е била обратна. Той посочи, че в началото на май и юни тази година се е върнал паритетът, като в края на юли и началото на август дизеловото гориво „отново смачка разликата спрямо бензина“. Терзиев подчерта, че винаги бензинът е бил по-скъп от дизела, но сега цените на двете горива са изравнени, като миналата седмица дори е имало ситуация, в която дизеловото гориво е било по-скъпо.

„Поскъпването при пропан-бутаната се дължи на това, че този вид гориво отново се продава с акциз“, обясни председателят на БПГА. Според него тенденцията в края на лятото е, че с поскъпването на другите видове горива цената на пропан-бутана също ще се повишава.

„Аз имам своите опасения, че с края на туристическия сезон няма да видим понижение на цените. С други думи – никой не гледа да ограби хората, които искат да отидат на море“, заяви Терзиев. Според него в момента българските търговци продават горивата около себестойността, на която ги купуват. Той изтъкна, че пазарът е много асиметричен. Председателят на БПГА напомни, че е имало години, в които общата девиация от повишение и понижение в рамките на месец е била в рамките от 5-10 долара на тон на готовия продукт. Сега има дневни флуктуации от 60 долара в рамките на 20 часа. Затова търговците предпочитат да изчакат. Терзиев посочи, че нефтът наскоро се е продавал за 70 долара за тон, докато сега е над 86. „Това, което се случва в момента на пазара за горива на дребно, е напълно нормално и следва международните тенденции. Няма нищо общо нито със сезона, нито с „Росенец“, нито с дерогацията“, обясни председателят на БПГА.

Цените на петрола на 7 август достигнаха най-високото равнище от средата на април след атаката срещу ключови руски съоръжения за износ на „черно злато“ и разширяване на производствените ограничения на Саудитска Арабия.

На 4 август ОПЕК+ обяви, че не е направил промени в текущата политика на алианса за добива на петрол. Саудитска Арабия обяви, че удължава доброволното съкращаване на производството си – 1 млн. барела на ден до септември, с което тласна цените на петрола допълнително нагоре.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задава се лятно поскъпване на горивата. Какво повишение да очакваме?

Колко по-скъп стана бензинът в Гърция от този у нас?

Как се промениха цените на горивата у нас за последните 6 месеца?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички