Последни дни на евтин пропан-бутан. Предстои поскъпване с поне 0,20 лева


Последни дни на евтин пропан-бутан. Предстои поскъпване с поне 0,20 лева
Снимка: iStock

4059

След като горивата поевтиняваха от началото на годината, сега се задава лятно поскъпване. В последните 10 дни цените се вдигат, като при масовия бензин покачването е с поне 5 ст. до 2,63 лв., а дизелът се вдигнал със 7 ст. до 2,55 лв.

Лек ценови шок се задава при пропан-бутана заради връщането на ДДС за горивото. Това е причината в следващите дни цената му да се повиши с поне 20 ст. и ди 1,10 лева за литър.

Като причина за поскъпването търговци посочват покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай, пише „24 часа“. На международните пазари само през този месец котировките са се вдигнали с близо 10 долара и са над 85 долара за барел. Това означава, че увеличението при горивата ще продължи, защото сега изостава от нефта. Очакванията са, че през този месец бензинът ще стигне до 2,70 лева, а дизелът ще е 2,60 лева.

По-високите цени са в реултат и от ръста на готовите продукти в Европа заради ограниченото предлагане, след като редица рафинерии намалиха производството или спряха работа, заради планови ремонти.

Дали отнемането на концесията на пристанище „Росенец“ от „Лукойл“ ще повлияе допълнително цените, ще стане ясно в следващите дни. Законовите промени още не са публикувани в „Държавен вестник“. Ако това стане до петък, правителството ще има срок от 1 седмица да прекрати концесията. Това означава, че вероятно в средата на август ще е ясно дали поемането на контрол над пристанището от държавата ще доведе да нови цени на бензина и дизела.

Съществена промяна може да има с прекратяването на руски нефт, който се ползва в момента от „Лукойл“. В петък лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложения за прекратяване на дерогацията, която България има до края на 2024 г. В момента бургаската рафинерия работи с 60% руски нефт, а останалите количества са от други държави. Прекратяването на дерогацията означава да се спрат всякакви доставки от Москва. В момента руският нефт е с около 30 долара по-евтин от останалите видове. Спирането на количествата означава, че рафинерията ще работи с по-скъпа суровина, което може да доведе и до вдигане на цените на горивата.

Недостиг на количества по бензиностанциите няма да има, защото има възможности за внос. Но той също ще е по-скъп, защото в Румъния и Гърция производствените цени са с 20 с. над тези на „Лукойл“, без цената за доставка.

„Спирането на руския нефт може да стане не по-рано от края на октомври, и то ако депутатите започнат да го разглеждат през септември веднага след като се върнат от лятната си ваканция“, обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него, ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с тези в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как се промениха цените на горивата у нас за последните 6 месеца?

В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България?

Отмениха поскъпването на газа за август

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички