Кирил Петков завежда иск срещу двама от старите шефове на ББР


Кирил Петков завежда иск срещу двама от старите шефове на ББР
Снимка: ББР

8355

Иск за вреди завежда Министерството на икономиката срещу члена на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Велина Бурска и изпълнителния директор на банката Николай Димитров, съобщи на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков, предаде БГНЕС. Причината – опитите на двамата да спрат регистърното производство на промените в Надзорния и Управителния съвет на банката. БНБ одобри новото ръководство на ББР

Междувременно днес стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) пак е спрял вписването на промените. Определението е постановено от съдия Валерия Братоева.

Димитров и Бурска смятат, че решенията на министъра и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни, за установяването на което те вече предявиха свои искови молби пред съда. С решение от 29 юни пък Софийският градски съд спря за втори път вписването на промените в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на ББР. Мотивът на съда е неприключилото регистърно производство и делата на Бурска и Димитров.

„Вече 5 седмици не можем да влезем в управлението на ББР, която за мен е раздавала абсолютно неправомерно средства за големите компании – над 100 млн. лв. за всеки един от заемите в „топ 8“. Уволненият от мен надзор, който е участвал във всичките тези кредити, продължава по съдебен ред, което е тяхно право, да обжалва. Вече имаме вреди на банката, защото тя в момента няма управляващ орган“, аргументира решението си министър Кирил Петков.

Той се извини за думите си срещу съда, за който преди дни каза, че има лоша репутация и предизвика реакция в магистратските среди. „Искам да се извиня на всеки, който си мисли, че съм се изказал с идеята да се намесвам в работата на съда. В една правова държава съдебната власт трябва да е абсолютно независима“, каза служебният министър на икономиката.

Съдът пак спря вписването

Софийският градски съд (СГС) е спрял вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие, съобщи в. "Сега", позовавайки се на съдебното определение в партидата на дружеството в Търговския регистър, предаде БГНЕС. 

Определението е постановено от съдия Валерия Братоева. Тя се е произнесла по искане на Николай Димитров - един от старите членове на УС на банката. Той иска спиране на вписването на промените, направени от икономическия министър Кирил Петков на 23 юни. Димитров твърди, че решенията на министъра, както и на УС и на Надзорния съвет на банката са нищожни. Димитров ги е атакувал пред съда. Затова и иска спиране на вписването, докато магистратите не се произнесат по съществото на спора. 

Съдия Братоева обяснява, че за да бъде спряно едно вписване е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо.

Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да спре вписвано, тъй като то се основава на акт на БНБ. Съдът обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които министърът иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество. Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди. 

Преди седмица Мария Вранеску от Софийския градски съд спря вписването на новото ръководство на ББР. Това ядоса икономическия министър Кирил Петков, припомня изданието. "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със закона да спре това назначение", каза тогава икономическият министър. 

На 28 юни Министерството на икономиката съобщи, че се присъединява към обжалването от ББР на отказа за вписване и обяви, че от МИ е подадено ново искане за вписване на одобрените от БНБ промени в управата и надзора на банката. 

Според МИ, независимо от подадените жалби от старите членове, в Управителния съвет на банката трябва да се впишат Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев, а в Надзорния съвет да влязат Валентин Михов и Васил Щонов. Същевременно договорите за управление и контрол на освободените членове на двата съвета са вече прекратени и те не могат да ръководят дейността на служителите на банката, отбеляза МИ. Откога ББР е на загуба?

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход, за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове - разшири състава с още двама - Щонов и Михов, припомня още в. "Сега".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички