Откога ББР е на загуба?


Откога ББР е на загуба?
Снимка: ББР

6409

Българска банка за развитие излезе на загуба от 104.5 млн. лева през миналата 2020 година, сочат данните на Българската народна банка. Това се случва за първи път откакто ББР функционира у нас. Негативната тенденция продължава и през настоящата година, като към края на месец март банката записва загуба от 5.61 млн. лева. ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба от пандемията, но причина за това може да се търси в специалната функция, която има тази институция.

За разлика от останалите комерсиални банки у нас, които имат чисто търговска ориентация, ББР е създадена с цел предоставяне на достъпен ресурс на българския бизнес. Институцията е основана през 1999 година под името Насърчителна банка с цел подкрепа на икономическото развитие у нас. Банката винаги е била мажоритарна собственост на Република България. В средата на 2008 година парламентът решава да промени структурата и мандата на институцията и да насочи фокуса й към малките и средни предприятия чрез приемането на нов Закон за Българска банка за развитие.

Така се появява ББР, която работи под това име вече над 12 години. Институцията оперира чрез различни програми, като предоставя ресурс на бизнесите както директно, така и чрез търговските банки (он-лендинг), които играят ролята на дистрибутор на заемите. Освен това банката предоставя и гаранции по определени програми, като пример за подобна програма са безлихвените заеми за населението в резултат на COVID-19 пандемията.

Финансирането на ББР не става чрез пари от централния бюджет, освен в случаите когато се предприема увеличение на капитала. Институцията финансира програмите си чрез доходи от дейността си, емитирани облигации, заеми от местни, чуждестранни и международни институции, средства от фондовете на ЕС и средства с предназначение за развитие на конкретни сектори и региони. Дейността на банката обхваща всички сфери, които имат нужда от достъп до ресурс или консултантски услуги в условия на ограничен интерес от страна на традиционните търговски банки.

Към края на 2020 година ББР дирекните кредити към фирми, физически лица и по Националната прорагама за енергийна ефективност възлизат на 2.1 млрд. лева, а средствата по он-лендинг програми достигат 135.1 млн. лева, сочат предварителните данни, публикувани на сайта на банката.

Преди злополучната 2020 година, банката никога не е излизала на загуба нито като ББР, нито като Насърчителна банка, сочат наличните данни на БНБ, които обхващат периода от 2004 година насам.

Последният отчет за доходите на Насърчителна банка е за 2007 година, като резултатът е положителен в размер на малко над 6 млн. лева. Печалбата за предходните години достига 4.62 млн. лева (2006 г.), 3.27 млн. лева (2005 г.) и 1.16 млн. лева (2004 г.).

Първият отчет на Българска банка за развитие е през 2008 година – годината, в която парламентът приема новия закон в края на месец април. До 2020 година институцията неизменно излиза на плюс всяка година. Най-силна е 2016 година, когато ББР записва нетна печалба в размер на 44.9 млн. лева, докато най-ниският резултат се наблюдава през горепосочената 2008 година – печалба от 6.8 млн. лева.

В последните пет години преди 2020 година, печалбата на ББР е следната: 37.6 млн. лева (2019 година), 38.7 млн. лева (2018 г.), 16.36 млн. лева (2017 г.), 44.9 млн. лева (2016 г.), 38.3 млн. лева (2015 г.). В периода 2019-2009 печалбата на банката надхвърля сумата от 10 млн. лева през всяка една от разглежданите години.

За периода от 2009 година до началото на COVID-19 пандемията, ББР е генерирала обща нетна печалба от 229 млн. лева, като около 30% е била върната в държавния бюджет под формата на дивидент, става ясно от съобщение на ББР, публикувано на сайта на институцията.

Защо ББР излезе на загуба?

Причина за загубата за 2020 година може да се намери в политиката на правителството, което предприе редица мерки срещу негативните последствия от COVID-19 и по-конкретно безлихвените заеми за населението. Към края на месец май одобрените безлихвени кредити за гражданите възлизат на обща стойност от 230.1 млн. лева, а тези за бизнеса – за над 254 млн. лева. Сумата по двете програми достига 484.8 млн. лева. Това представлява близо 70% от предоставения от държавата ресурс в размер на 700 млн. лева. Държавата увеличи капитала на ББР с тази сума с цел поемане на гаранции към търговските банки, които финансират пострадалите от COVID-кризата български лица и фирми. 43 000 души са получили безлихвени заеми в пандемията

По тези гаранции ББР очаква загуби, считано от 2020 г., когато програмите стартират, пoсочат от ББР. Съгласно Международните стандарти за финансова отчетност първите загуби бяха отчетени през 2020 г., което е причина банката да излезе на загуба за пръв път от 12 години.

Максималният размер на очакваните загуби е равен на внесения от държавата чрез увеличение капитал. Това е причината този капитал да не може да се използва за друг вид кредитна дейност извън гаранционните програми за подкрепа на пострадалите от пандемията, добавят от банката.

Увеличението на капитала със 700 млн. лева се случва за трети път в историята на институцията. За първи път това става през 2008 година, когато правителството на Сергей Станишев вдига капитала с 500 млн. лева. Повод е справянето с последиците от световната икономическа криза, посочват от ББР. Третият път отново е през 2020 година, като капиталът е вдигнаъ със 140 млн. лева за закупуването на емисия акции, което е необходимо условия за присъединява на страната ни към чакалнята на еврозоната и банковия съюз, се казва в съобщението.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички