Разкриха 8-те големи компании, получили щедри кредити от ББР


Разкриха 8-те големи компании, получили щедри кредити от ББР
Снимка: БГНЕС

9928

Министерството на икономиката съобщи кои са 8-те големи компани, които са получили щедри кредити от Българската банка за развитие.

Вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков "хвърли бомбата", че ББР е подпомагала финансово големи фирми, вместо да вложи средствата в малкия и среден бизнес, каквато е официалната ѝ роля. Петков обеща да назначи специална проверка в ББР, за да установи защо са дадени въпросните кредити и как са изразходвани средствата.

По думите на служебния министър поне 4 от фирмите, които са получили над 500 млн. лева, са свързани по един или друг начин с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. В първия работен ден след интервюто на Петков пред bTV, упраляваното от него ведомство осветли кои са въпросните 8 компании "галеници" на ББР.

Кои са фирмите

Свързаните с Пеевски компании най-вероятно са "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Маркет инвестмънт"/"Техномаркет", а също и "Интернешънъл инвестмънтс". Първите две са получили кредити за над 140 млн. лева от ББР, а другите – по над 100 млн. лева. Така общата сума набъбва до цитираните над 500 млн. лева – или около 40% от финансовите средства на държавната насърчителна банка.

Преди 2 години една от въпросните компании купува петзвезден хотел в Халкидики, като е получила от ББР между 115 и 120 млн. лв., по информация на "Капитал". Други две от въпросните 4 големи фирми са получили малко под 150 млн. лв., колкото беше таванът за заем от ББР допреди капиталът ѝ да бъде увеличен през миналата година.

Около 150 млн. лева е получила и компанията "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка. Кредитът е отпуснат на новосъздадено дружество, което използва средствата да придобие "Пътстройинженеринг" – малка местна компания от Кърджали, собственост на "Био майнинг", чийто собственик е Гайтански. В резултат компанията на Гайтански отчита огромна печалба, а не е ясно как единственият актив на "Роудуей кънстракшън" би могъл да е адекватно обезпечение и да генерира достатъчен паричен поток за изплащането му.

Сред получателите на големи суми е и "Параходство Български Морски Флот" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, която е над 60 млн. лева. Братя Домусчиеви дължат 52 млн. лв. неустойка на държавата заради неизпълнени задължения по договора за приватизацията на компанията. Бизнесмените обаче оспорват този дълг, а сагата с неустойката продължава вече шеста година. Интересна роля в нея изигра и бившият вицепремиер Марияна Николова

Сред най-големите кредити на ББР беше още и този за "Транспект" – компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР. Преди това "Юнион Ивкони" се контролира от близка до "Еврохолд" компания (влязла като кредитор) и основателите – един от които бивш депутат от ГЕРБ, Ивайло Константинов. През годините обаче компанията е приемана по-скоро за част от обръчите на ДПС и реално контролирана от Рамадан Аталай, пише "Капитал".

Последната големи компании, получила над 60 млн. лева кредит, е производителят и търговец на горива Инса Ойл на Георги Самуилов.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички