Опита ли Марияна Николова да спаси 52 млн. лв. на братя Домусчиеви?


Опита ли Марияна Николова да спаси 52 млн. лв. на братя Домусчиеви?
Снимка: БГНЕС

14090

Опитала ли е Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, нарочно да провали възможността държавата да си вземе малко над 52 млн. лева от братя Домусчиеви заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на Български морски флот? Редица официални документи, с които Actualno.com разполага, показват много съмнително поведение на Николова по казуса и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, за да бъде пропуснат ключов краен срок пред съда, след който вече държавата няма да има възможност по правов път да си вземе дължимите пари.

Историята

На последното си заседание правителството отпусна 549 229 лв. на Агенцията за публичните предприятия и контрол / АППК (бившата Агенция за приватизация), за да плати такса по дело в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата срещу "Адванс Пропъртис" ООД и "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД на братя Домусчиеви.

Казано с други думи, Агенцията/държавата ще съди братя Домусчиеви за неустойка от над 52 млн. лв. по договора за приватизация на Български морски флот (БМФ). Точната сума е 53 224 922 лв. От нея 52 252 466,02 лв. е главницата, а 972 476,08 лв. - лихвата. Причината - неспазени ангажименти по приватизацията на БМФ.

Фирмите на братя Домусчиеви засега не са платили дължимата неустойка, свързана с тонажа на корабите, който трябва да поддържа БМФ 10 години след приватизацията.

Крайният срок, в който държавата може да предяви претенциите си към "Адванс Пропъртис" ООД и "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД за неустойката от 53 млн. лв. е 31 декември 2019 г., когато изтича Корпоративната гаранция по сделката, сключена през 2008 г.

Процедурата, чрез която държавата може да си получи дължимото, обаче се протаква. Тя е продължила няколко седмици през ноември, в които вицепремиерът по икономическата и демографската политика – Марияна Николова се държи така, сякаш се опитва да я забави фатално.

Николова се оправдава с липса на достатъчно доказателства и документи, доказващи, че има нередности при приватизацията и по всякакъв начин се опитва да избегне съдебното дело.

Вицепремиерът прави всякакви забележки на АППК, изисква документи и мотиви, които вече са ѝ изпратени, и отказва да внесе документацията за разглеждане в Министерски съвет, за да избегне арбитража. АППК обаче е длъжна по закон да съди приватизатора, а искът трябва да бъде внесен до 31.12.2019 г.

Николова упорито твърди, че "няма ясна обосновка и доказателства за дължимото" от холдинга на Домусчиеви, както и че няма финансова обосновка на иска. Припомняме, че "Адванс пропъртис" ООД се опита да избегне неустойките още през 2017 г., което доведе до публичен скандал с вицепремиера Валери Симеонов.

Всъщност, финансова обосновка и аргументация има и Actualno.com разполага с тях. Те се съдържат и в доклада на министъра на икономиката Емил Караниколов, прикрепен към искането за решение на МС за отпускане на средства за завеждане на делото в Арбитражния съд.

Цялото поведение на Николова предизвиква сериозни съмнения, че тя защитава частен интерес, а не този на държавата.

Дали "пунктуалността" на Николова за съдебния иск е основателна, или става въпрос за нещо много скандално - категоричен отговор на този въпрос биха могли да дадат само компетентните да разследват органи.

Цялата история около сагата с приватизацията на БМФ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички