ББР въвежда максимален праг на кредитите


ББР въвежда максимален праг на кредитите
Снимка: БГНЕС

3438

Максимален праг на кредитите, отпускани от Българска банка за развитие, ще бъде предложен от служебния икономически министър Кирил Петков. Предвижда се ББР да не може да отпуска заем за повече от 5 млн. лева на всеки единичен кредитополучател.

„Това ще е лимитът за всеки единичен кредитополучател. Гарантираме, че който и да дойде на мое място, банката няма да си смени предмета на дейност и да започне да се прави на търговска банка", каза Петков по време на брифинг след изслушване на председателя на Надзорния съвет на банката Стамен Янев, предава пресцентърът на икономическото министерство.

Министърът обяви, че ще освободи членове на Надзорния съвет на ББР, след като не се появиха на срещата. „Ще освободя двама от членовете на Надзорния съвет на ББР – г-н Митко Симеонов и г-жа Велина Бурска. Искам да дам максимална прозрачност на моето решение, прозрачност не само в крайни решения и крайни назначения, а как се стига до тази стъпка“, каза Петков. „Много беше важно за мен да чуя и тяхната гледна точка, но за съжаление те не ни уважиха“, продължава министъра.

„Предложението ми за двамата нови членове на надзора на ББР са Васил Щонов и Валентин Михов, като и двамата са с голям международен опит в ръководството на банки и банковото дело“, посочи министърът. По думите му предстои Българската народна банка да ги одобри.

„Притеснява ме огромната концентрация, отишла при 20-те топ клиента. Най-големите 8 клиенти са получили кредити в размер на близо 1 милиард лева. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност“, заяви още Петков.

Служебният министър на икономиката подчерта, че промяната на състава на одитния комитет на банката от вчера, е важна стъпка, защото досега е нямало достъп до кредитните досиета.

„От днес нататък ние ще имаме по-детайлна информация за състоянието на кредитния портфейл. Знаем, че банката е много ликвидна. Така че можем да гарантираме, че тези пари, които в момента са в банката, няма да отидат за поредния 100-милионен заем, а за малки и средни предприятия", добави Петков.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички