Анти-COVID отряд от роботи се труди във фабрики и болници в Япония


Анти-COVID отряд от роботи се труди във фабрики и болници в Япония
Снимка: iStock/Guliver

2659

Ситуацията с разпространението на новия коронавирус в Япония засилва загрижеността на местните власти. Въпреки че страната успешно преодоля две вълни от инфекция през април и август, от началото на ноември статистиката за случаите и смъртните случаи започна рязко да се влошава, което накара правителството да обсъди следващи мерки за борба с вируса.

Междувременно заплахата от инфекция принуди не само служителите да предлагат нови идеи, но и местните компании, които реагираха на променената реалност, като изобретиха иновативни джаджи в областта на роботиката, които биха могли да отговорят на нуждите в ерата на пандемия. 

Роботите поеха дежурствата

„Създадохме антикоронавирусна група от роботи, способни да изпълняват различни задачи в публични и частни предприятия“, се казва в съобщение на уебсайта на компанията ZMP, предаде ТАСС. Според компанията този екип включва автоматизирани мотокари и доставчици, които могат самостоятелно да работят в складове.

Има и робот-патрул, който действа и като дезинфектатор. "За да се предотврати инфекция, е необходимо редовно да се обеззаразяват оборудването и помещенията. В тази връзка решихме да инсталираме спрей на нашия патрулен робот за пръскане на дезинфектантна течност", се казва в изявление на компанията. 

В същото време приспособлението е оборудвано със специални сензори, които няма да му позволят да пръска случайно човек, който минава. Освен това операторът може предварително да определи координатите на обекти, които се нуждаят от дезинфекция, като например бутони на асансьора и парапети на стълби, така че роботът редовно да ги дезинфекцира. И накрая, патрулният изпълнява основната си задача, като непрекъснато събира данни за възможни нарушители, използвайки вградени камери за видеонаблюдение.

Джаджи на служба в болниците

Поради риска лекуваните от COVID-19 пациенти в болниците да разпространят инфекцията, трябва да бъдат изолирани от другите, което в крайна сметка има отрицателен ефект върху тяхното психологическо състояние. 

Проблемът е решен от ръководството на болница в префектура Фукуи в централната част на страната чрез придобиване на устройство, произведено от ANA Holdings.

Това е самоходна платформа с монитор, с помощта на която хоспитализираният пациент и лекарят могат да провеждат дългосрочни консултации чрез видео комуникация, като са в различни стаи. 

„По-лесно ми е да успокоя пациента, когато се видим лице в лице, вместо да говорим по телефона“, коментира медицинската сестра Масами Танака, цитиран от телевизионния канал NHK, предаде още агенцията. „Намирам използването на такива технологии за ефективно, тъй като те могат да намалят тревожността при пациентите без присъствието на лекари в отделението“, каза главният лекар на болницата Дайшу Тоя. 

След изписването на пациент, специализиран робот, разработен от Omron, може да почисти отделението от инфекция. Той е оборудван с осем бактерицидни лампи и е в състояние да се движи автономно из територията на лечебно заведение в съответствие със зададена траектория. „Това оборудване е уникално технологично развитие, предназначено за борба с разпространението на коронавирус“, се посочва в съобщение на уебсайта на производителя. 

Под карантина - с андроид

На свой ред хората с леки симптоми на заболяването са принудени да прекарат няколко дни в домашна карантина, прекъсвайки комуникацията със семейството и приятелите. Подобно състояние често причинява чувство на самота, формирайки нуждата не само от комуникация, но и от физическо присъствие на събеседника. 

За тази цел Unirobot Corporation разработи андроид, който прилича на миниатюрен човек. На предния му панел е инсталиран монитор, който се използва за видео контакти. Потребителят обаче може да проведе разговор със самия робот, който с течение на времето започва да помни предпочитанията му и да дава смислени отговори, като намира необходимата информация в своята база данни. 

„Андроидът също е снабден със сензори, с които е в състояние да различава емоциите на собственика и да отговаря на тях съответно“, се казва в описанието на джаджата в уебсайта на компанията. Например роботът може самостоятелно да определи дали собственикът му е в лошо настроение, което понякога се случва по време на карантина. „В този случай андроидът ще каже одобрителни думи на потребителя и ще се опита да го утеши“, казва производителят. 

По този начин от началото на 2020 г. в Япония се появиха много устройства, които отговарят на нови изисквания в областта на труда, здравеопазването и ежедневието на жителите на страната. Тези разработки могат да се използват за по-нататъшното развитие на технологиите след победата на човечеството над пандемията.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички