Конгресът на САЩ прие окончателно спасителния план на Байдън


Конгресът на САЩ прие окончателно спасителния план на Байдън
Снимка: Getty Images

5620

Камарата на представителите на САЩ одобри окончателно пакета от стимули за 1.9 трилиона долара за засегнатата от пандемията американска икономика. С 220 на 211 гласа, Конгресът прие мярката и сега тя трябва да бъде подписана от президента Джо Байдън, пише The New York Times, като изтъква, че това е най-голямата федерална финансова инжекция от периода на Голямата депресия. Очаква се държавният глава да подпише документа в петък.

Планът се основава на програмата, предложена от американския президент Джо Байдън за преодоляване на икономическите последици от разпространението на новия коронавирус и предприетите за овладяването му ограничителни мерки. Американският Сенат одобри пакета на 6 март.

Байдън изрази задоволството си от одобрения антикризисен план. Той благодари на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, на лидера на Демократите в Камарата Чък Шумър и на всички, подкрепили законопроекта. "Това е историческа победа за американския народ", написа той в официалния профил на президента на САЩ в Twitter.

За какво ще бъдат изразходвани средствата

Огромната сума от 1,9 трлн. долара ще послужи за директни плащания на американците на стойност 1400 долара, предоставяне на обезщетения за безработица и ще осигури огромна финансова инжекция за щатите и местните правителства, както и училищата, за да им помогне да отворят отново. Пакетът осигурява финансиране за приоритети като тестване за коронавирус и разпространение на ваксини и е част от амбициозна програма за борба с бедността, предлагаща значителни ползи за хората с ниски доходи.

Хората, които печелят под 75 000 долара и семейните двойки, които печелят под 150 000 долара, ще получават по 1400 долара на човек. Предвижда се и по 1400 долара за всяко издържано лице. Плащанията постепенно ще намаляват над тези нива на доходи и ще изчезнат изцяло над 80 000 долара за физически лица и 160 000 долара за семейни двойки. Тези ограничения бяха понижени от праговете във версията на Камарата на представителите на плана за стимулиране, който определяше граничните стойности на 100 000 долара за физически лица и 200 000 долара за семейни двойки.

Законопроектът на Сената удължава програмите за безработица до началото на септември, включително федералната добавка на стойност 300 долара на седмица, предвидена в последния план за стимулиране, приет през декември. Президентът Байдън беше предложил да увеличи тази допълнителна придобивка на 400 долара на седмица, за което Камарата се съгласи, но Сенатът я запази на 300 долара седмично. Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Законопроектът на Сената включва и разпоредба, предназначена да предотврати изненадващите данъчни сметки за хора, които са загубили работа си, като отменя федералните данъци върху доходите за първите 10 200 долара от обезщетения за безработица, получени през 2020 г. за домакинства, които печелят под 150 000 долара. За 2021 г. законопроектът временно ще разшири данъчния кредит за деца, който в момента е на стойност до 2000 долара на дете под 17 години. Според законодателството данъчният кредит ще бъде до 3600 долара за деца до 5-годишна възраст и до 3000 долара за деца от 6 до 17 години.

Законът ще направи пълната стойност на кредита достъпна за хора с ниски доходи, които в момента нямат право или получават само част. А за втората половина на тази година федералното правителство ще изпраща авансови плащания на кредита на американците на периодични вноски, подобни на гарантиран доход за семейства с деца. Законодателството също ще разшири данъчния кредит за деца и зависими от грижи за 2021 г. и ще разшири данъчния кредит за спечелени доходи за работници без деца и за тази година. До 2025 г. студентските заеми ще бъдат освободени от данъци върху доходите.

Законопроектът ще осигури финансиране за разпространение на ваксини, както и тестове за коронавирус, проследяване на контакти и геномно секвениране. Това включва и средства за Федералната агенция за управление при извънредни ситуации. Приеха плана за 2 трлн. долара, който да спаси икономиката на САЩ

Планът на Байдън ще осигури 350 млрд. долара за щати, местни правителства, територии и племенни правителства и съдържа около 130 млрд. долара за училищата. Той също така включва финансиране за колежи и университети, транзитни агенции, помощ за настаняване, доставчици на грижи за деца и хранителна помощ.

В допълнение, законопроектът съдържа финансиране за подпомагане на бизнеса, включително ресторанти и заведения, и включва спасителна програма за многоплатежни пенсионни планове, които са финансово затруднени.

Законопроектът временно ще увеличи субсидиите за хората, закупуващи здравни осигуровки чрез пазарите на Закона за достъпни грижи. Включва милиарди долари за програми за обществено здраве и здравеопазване на ветераните. Той също така се стреми да помогне на тези, които са загубили работа, да запазят здравноосигурителното покритие, което са имали чрез работодателя си, покривайки пълните разходи за премии чрез федерална програма, наречена COBRA до септември.

Липсва едно нещо: повишаване на минималната заплата. Като част от плана за стимулиране, Байдън искаше да увеличи федералната минимална заплата, която сега е 7,25 долара на час, до 15 долара на час. Законопроектът за стимулиране, приет от Камарата, щеше увеличи заплатата до 15 долара на час до 2025 г., но сенаторите решиха, че разпоредбата нарушава строгите правила, които демократите на Сената трябва да спазват, за да приемат законопроекта чрез специален процес, който позволява одобрението му само с демократична подкрепа.

Законопроектът на Сената също отмени финансирането на железопътен проект в Силициевата долина в Северна Калифорния и мост между щата Ню Йорк и Канада, две разпоредби, които бяха включени в законопроекта на Камарата и предизвикаха критики от страна на републиканците.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички