Може ли да произвежда ваксини заводът на Домусчиев в Разград?


Може ли да произвежда ваксини заводът на Домусчиев в Разград?
Снимка: Министерски съвет

11209

Думите на премиера Бойко Борисов, че в България скоро ще има завод, който ще произвежда ваксини срещу COVID-19, разбуниха духовете в страната. В типичен стил Борисов "хвърли бомбата", че до месеци у нас ще се произвеждат милиони ваксини, с които "ще спасим стотици милиони животи", тъй като "сме много напред в науката и иновациите".

Премиерът произнесе знаменателните думи при визитата си в производствената база на "Биовет" АД, която е собственост на фармацевтичната компания "Хювефарма", притежавана от бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви. Компаниите на Домусчиеви от години разширяват бизнеса си с щедро еврофинансиране, осигурено от властта. Според Борисов заводът на "Биовет" щял да произвежда ваксини и за Европа и "много държави да си отдъхнат". Подписаха договор за най-големия до момента в България проект по плана "Юнкер"

Мнозина със сигурност се питат – наистина ли е възможно да произвеждаме ваксини срещу коронавирус, или сме свидетели на поредния предизборен трик? Веднага възникват и още логични въпроси: български ли са или чужди тези ваксини, как ще ги произвеждаме, на кого ще ги продаваме, имаме ли право изобщо да ги продаваме?

Представители на здравните власти и експерти реагират нееднозначно на думите на Борисов. Главният здравен инспектор и член на оперативния щаб Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина.

От известно време БАН работи по българска ваксина, но тя е на твърде ранен етап и все още не са започнали предклинични проучвания. "Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид", каза Кунчев пред БНР.

Имунологът академик Богдан Петрунов е категоричен, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса. "Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid", отбеляза акад. Петрунов.

Както си личи и от името, "Биовет" произвежда предимно продукти за ветеринарната медицина. Сред тях са фуражни добавки, ензими и ензимни комплекси, както и готови лекарства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните, четем в специализирани сайтове.

Компанията разработва също междинни продукти и активни субстанции за фармацевтичната индустрия. Не е ясно дали и какво общо има това с ваксините за Covid-19, които са строго специфичен биотехнологичен продукт от хуманната медицина.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании. "Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини", каза той.

По думите на Борисов страните вече ще се съревновават не във военните технологии и индустрия, а във фармацията. "Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало".

Дали България наистина е толкова "напред в науката и иновациите" и успее ли да се включи в производството на най-търсената в момента стока, предстои да разберем.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички