Екстремни жеги: Самолетните писти във Великобритания се топят


Екстремни жеги: Самолетните писти във Великобритания се топят
Снимка: iStock

11159

Екстремните горещини във Великобритания предизвикаха нов неочакван проблем – самолетните писти започнаха да се топят.

Едно от най-големите летища на Острова – Лутън в Лондон спря полетите в понеделник, след като високите температури повредиха част от пистата. Аеропортът е оповестил проблема чрез Twitter, споменавайки "сериозен авариен ремонт", а механици и инженери са извикани незабавно, за да поправят щетите.

Това доведе до сериозни проблеми с въздушния трафик. Полетите на Easyjet и Ryanair, предназначени за Лутън, бяха отклонени към алтернативни летища като Станстед. При един полет от Катания в Сицилия капитанът съобщил на пътниците, че не могат да кацнат на аерогара Лутън, тъй като части от пистата са се разтопили. Полетите са възобновени в късния следобед.

Полетите бяха спрени и на летище Брайз Нортън в Оксфордшър, най-голямата военновъздушна база на кралските ВВС, където пистата също е започнала да се топи, съобщава Sky News.

Британското министерството на отбраната потвърди необичайната ситуация с полетите в Брайз Нортън с изявление в Twitter. "По време на този период на екстремни температури безопасността на полетите остава основен приоритет на кралските ВВС, така че самолетите използват алтернативни летища в съответствие с отдавна установен план. Това означава, че няма въздействие върху операциите на кралските ВВС", се казва в изявлението.

Незапомнени горещини

Междувременно операторите на обществения транспорт в Лондон посъветваха хората да не пътуват в понеделник и вторник, освен ако не е неотложно, заради горещото време. Въведени са и ограничения на скоростта на влаковете за защита на железопътните релси. Според експерти британската железопътна мрежа не е проектирана за подобни горещини.

Температурите във Великобритания надминаха 38 градуса в много региони на страната, като предизвикаха и множество горски пожари. Рекордът за най-висока температура падна 2 пъти само в рамките на няколко часа.

Метеоролозите за първи път обявиха код червено за екстремни горещини, предупреждавайки, че има опасност за живота на хората. Някои училища бяха затворени, а домовете за възрастни хора взеха специални мерки, за да предпазят обитателите си. През следващите дни се очаква температурите да скочат до невижданите над 41 градуса, предава Euronews.

Затварянето на летище Лутън е най-новият инцидент в бурното лято за пътуванията във Великобритания, което доведе до хиляди отменени полети, огромни опашки за сигурност и безброй случаи на забавен или изгубен багаж, пише CNN. Хаос по летищата след юбилея на Елизабет II

Миналата седмица най-голямото британско летище – Хийтроу обяви таван от 100 000 пътници на ден до 11 септември и поиска от авиокомпаниите да спрат да продават самолетни билети за пътуване това лято, тъй като се бори с огромното търсене и недостига на персонал.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички