Хаос по летищата след юбилея на Елизабет II


Хаос по летищата след юбилея на Елизабет II
Снимка: Getty Images/Guliver

3104

Хиляди туристи останаха по летищата, след като стотици полети от и до Великобритания бяха отменени, предаде ДПА. Сред засегнатите са клиенти на easyJet, British Airways, Tui Airways и Wizz Air. Неизбежно: Самолетните билети поскъпват

Пътниците в Лондон са изправени пред сериозни затруднения заради стачка, което напомни на британците за вътрешните проблеми на страната след четири дни празненства за платинения юбилей на кралица Елизабет II, пише Bloomberg. 

Авиационната индустрия изпитва сериозно проблеми със задоволяването на нарасналото постпандемично търсене, тъй като има сериозна липса на персонал, отбелязва ДПА. Министърът на транспорта Грант Шапс обаче отхвърли призивите за отваряне на вратите за наемане на "евтини" служители от чужбина, предаде dir.bg.

След като прeз уикенда easyJet отмени десетки полети, днес компанията обяви, че няма да изпълни още 26 от летище Gatwick. Засегнатите дестинации включват Билбао, Мадрид, Севиля, Милано, Палермо, Женева, Цюрих и Малта.

British Airways отмени над 100 полети на кратки разстояния от летище Heathrow, но отбеляза, че пътуващите ще бъдат уведомени навреме за промените. Tui Airways се отказа от шест полета до Манчестър.

По данни на компанията за авиационни данни Cirium от понеделник до петък миналата седмица са били отменени 225 полета от британските летища. 

Според консултантската компания The PC Agency само в неделя 15 000 души са били засегнати от промени на полетите в последния момент.

Хаосът не е само по летищата. През уикенда имаше задръствания и около френските пристанища Дюнкерк и Кале.

В железопътната мрежа пътниците на гара Юстън бяха принудени да отменят пътуванията си в неделя, след като операторът Avanti West Coast съобщи, че влак е блъснал човек, съобщи The Independent. Десетки пътници са били блокирани на гарата, а полицията е била извикана, за да поддържа реда. В Северна Англия и Шотландия влакът TransPennine Express изпълняваше по-редки курсове заради стачката, пише БГНЕС.

А за всички, които планират да отидат на работа в Лондон в понеделник, проблемите продължават. Профсъюзът RMT очаква 4000 служители на метрото да стачкуват, което ще доведе до затваряне на множество гари, което според транспортната служба на Лондон ще засегне услугите до сутринта на 7 юни. Заради протести на авиокомпании, телекоми отложиха внедряването на 5G

Но в създалия се хаос има и нещо позитивно - стачката няма да се отрази на новата линия "Елизабет", която свързва западната част на Лондон с центъра и с Есекс.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички