Ужасен ден и панически разпродажби потопиха финансовите пазари


Ужасен ден и панически разпродажби потопиха финансовите пазари
Снимка: iStock

7608

Финансовите пазари изживяха кошмарен понеделник, след като епидемията от коронавирус и други рискове сериозно изплашиха инвеститорите. Цената на петрола се срина с над 30% в Азия, а европейските борси я последваха, като бързо се оцветиха в червено, спадайки с между 6 и 7%.

До затварянето на пазара в Азиатско-Тихоокеанския регион, японските индекси Nikkei 225 и Topix паднаха с повече от 5%, хонконгският Hang Seng се понижи с 4.23%, а акциите в континентален Китай регистрираха спад от над 3%, докато австралийските индекси S&P / ASX 200 се сринаха със 7.33%.

Паневропейският индекс European Stoxx 600 се потопи с над 7%, като общия му спад за годината е над 20%, което е знак, че акциите на компаниите в него са в мечи пазар. В Италия индексът FTSE MIB се срина с 11%, а германският DAX се понижи с почти 8%. Френският CAC 40 поевтиня още повече – с 8.4%.

В САЩ търговията на Уолстрийт временно спря, след като индексът на най-големите компании S&P 500 спадна с над 7%, което автоматично блокира търговията, а еталонният Dow Jones се срина с над 1800 пункта, записвайки най-лошия си ден от кризата през 2008 г. Повсеместният спад се отрази и на Българската фондова борса, чиито основен индекс спадна с 10%.

"Денят е абсолютен хаос. Финансовите пазари не бяха готови за нещо такова", коментира пред Bloomberg Юджийн Канг от NH Investment and Securities в Сеул.

Причини и последици

Нарастващата заплаха от коронавируса в комбинация със срива в цената на петрола и очакванията за глобална рецесия потопиха борсите.

Борсите трудно могат да бъдат в по-лоша позиция. Последните две седмици преминаха на фона на редовни сривове с по над 3% по време на сесия, както и особено висока волатилност. Причината се криеше в страховете от бързото разрастване на коронавируса, проблемите с веригите за доставки и карантините в някои индустриални центрове. Сега към всичко това се добавя и петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Според някои експерти рисковете за световната икономика са по-големи дори от тези при последната финансова криза през 2008 г., тъй като засягат и търсенето, и предлагането.

"Спирането на фабриките, забраните за пътуване, прекъсванията във веригата на доставки и затварянето на училища представляват шок при доставките – способността на икономиката да произвежда стоки и услуги е намалена", казва Нийл Шеринг, главен икономист в Capital Economics.

"По-малкото пътувания до магазини, ресторанти и кина представляват шок за търсенето – потребителските разходи падат. Големите спадове на фондовия пазар също водят до по-слабо търсене чрез намаляване на богатството на домакинствата", отчита Шеринг, цитиран от CNBC.

"Най-вероятният сценарий в най-лошия случай днес е рязка, но вероятно кратка рецесия, а не откровена депресия", прогнозира финансовият експерт.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички