Петролът се срина. Идва ли криза в световната икономика?


Петролът се срина. Идва ли криза в световната икономика?
Снимка: iStock

11163

Цената на петрола се срина с над 30% до близо 30-годишно дъно, след като избухна ценова война между два от най-големите световни производители – Саудитска Арабия и Русия.

Фючърсите на сорт Brent записаха шокиращ спад до 31.02 долара за барел, сривайки се до нива, подобни на тези през войната в Персийския залив през 1991 г. Анализаторите чертаят мрачни прогнози – експертите от Goldman Sachs предупредиха, че цените могат да паднат до близо 20 долара за барел, което ще има тежки политически и икономически последици за световната икономика, пише Bloomberg.

Тази сутрин фючърсите на Brent поевтиняха с 14 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в Лондон, а впоследствие цената леко се повиши до 32.5-32.7 долара за барел. Американският суров петрол се срина с 34% до 27,34 долара за барел, а последствие намали загубата до 28%. Заради огромния спад, в първите минути след отварянето на пазара търговията беше замразена.

"Невероятно е, че още при отварянето си пазарът беше завладян от вълна от продажби. ОПЕК+ очевидно изненада пазара, като се включи в ценова война, за да спечели пазарен дял", казва пред Bloomberg Анди Липоу, президент на базирания в Хюстън енергиен консултант Lipow Oil Associates.

Ценова война

На фона на спадащото търсене на суров петрол заради коронавируса петролният пазар потъва във все по-дълбок в хаос, който се засилва от избухналата ценова война между два от най-големите световни производители – Саудитска Арабия и Русия.

Преговорите за продължаване на ограниченията в добива на петрол между държавите от ОПЕК и Русия се провалиха, което ще доведе до надцакване между руската и саудитската петролни индустрии. Така се слага край на сътрудничеството между Саудитска Арабия и Русия, което е в основата на цените на петрола от 2016 г. насам.

Рияд обяви огромни отстъпки от официалните си продажни цени за април и даде знак, че ще премахне ограниченията в производството на петрол. Saudi Aramco ще увеличи добива до над 10 млн. барела на ден и дори може да достигне 12 млн. барела на ден, според източници на Bloomberg, след изтичане на споразумението ОПЕК+ в края на март.

Анализаторите тълкуват действията на Саудитска Арабия като намерение да наводни пазара със суров нефт. В отговор Русия също вдигна ограниченията и обяви, че компаниите ѝ са свободни да добиват колкото могат.

Драматични последици

Огромният срив в цените ще засегне цялата петролна индустрия – от гиганти като Exxon Mobil до малките шистови добивния компании в Тексас. Шоковото поевтиняване ще навреди тежко на бюджетите на зависимите от нефта държави от Ирак до Нигерия и може да промени глобалната политика, ограничавайки влиянието на страни като Саудитска Арабия. То неизбежно ще засегне и финансовите пазари.

Борбата срещу изменението на климата също може да претърпи неуспех, тъй като изкопаемите горива ще бъдат на по-конкурентни цени от възобновяемата енергия.

Търговците очакват, че цените ще паднат още повече заради икономическото влияние на световната истерия покрай коронавируса. Перолният пазар е изправен пред вълна от несигурност, преизвикана от две сътресения (коронавирусът и ценовата война), което неизбежно ще доведе до рязък спад на цените, предвижда Джефри Къри, ръководител на изследователския отдел за суровините на Goldman Sachs.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички