Michelin прекратява дейността си в Русия до края на годината


Michelin прекратява дейността си в Русия до края на годината
Снимка: iStock

3219

Френският концерн за гуми Michelin обяви, че планира до края на годината да прехвърли дейността си в Русия на местно ръководство. Те ще управляват напълно самостоятелна компания, посочиха от известния френски производител. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Michelin е поредната чуждестранна фирма, която напуска страната след инвазията на Москва в Украйна. Преди нея стотици западни компании – от мебелния магазин Ikea до веригата за бързо хранене McDonald's, спортната верига Nike и безалкохолния гигант Coca Cola напуснаха Русия след началото на войната в края на февруари и налагането на санкции на Москва от Запада.

Michelin посочи проблемите във веригата за доставки като основна причина за решението си да се откаже от бизнеса в Русия. "След като преустанови производствената си дейност в Русия на 15 март, сега Michelin потвърждава, че е технически невъзможно да я възобнови, заради проблеми с доставките, в контекста на обща несигурност. Поради тази причина компанията е принудена да планира прехвърлянето на всички свои дейности в Русия до края на 2022 г.", се казва в изявление на компанията. От Michelin добавят, че новата структура ще функционира независимo от френската компания. 

В руското представителство на Michelin работят около 1000 души, повечето от които в завода в Давидово край Москва, където годишният производствен капацитет е до 2 милиона гуми. 200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

Продажбите на Micheline в Русия се равняват на 2% процента от общите продажби на компанията и на 1% от световното производство на автомобилни гуми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гигантът Marriott напуска Русия, хотелите му обаче ще работят

Почти всички руски компании са засегнати от западните санкции

Гигантът Shell окончателно се сбогува с Русия

"Вкусно и точка": Руският наследник на McDonald's отвори в Москва

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички