McDonald's обяви за продан ресторантите си в Русия


McDonald's обяви за продан ресторантите си в Русия
Снимка: Getty Images

3788

Американският гигант за бързо хранене McDonald's започна процедура за продажба на бизнеса си в Русия след 30 години работа на ресторантите си в страната. Компанията ще напусне руския пазар и ще продаде бизнеса си във все по-изолираната страна, съобщават от дружеството.

McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия, в които работят 62 000 души, през март. Сред тях беше и обектът на площад Пушкин в Москва, който беше първият в страната.

"След повече от 30 години операции в страната, McDonald's Corporation обяви, че ще напусне руския пазар и започна процес за продажба на руския си бизнес. Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредсказуема оперативна среда накараха McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в съответствие с ценностите на McDonald's", съобщават в изявление от компанията.

Веригата за бързо хранене възнамерява да продаде цялото си портфолио от ресторанти в Русия на местен купувач. След продажбата ресторантите вече няма да могат да използват името, логото, марката или менюто на McDonald's.

Русия, където McDonald's директно управлява повече от 80% от едноименните ресторанти, представлява 9% от приходите на компанията и 3% от оперативната ѝ печалба. Като част от изтеглянето, веригата очаква да претърпи непарична загуба между 1,2 и 1,4 милиарда долара.

"Ние сме изключително горди с 62 000 служители, които работят в нашите ресторанти, заедно със стотиците руски доставчици, които подкрепят нашия бизнес, и нашите местни франчайзополучатели. Тяхната отдаденост и лоялност към McDonald's правят днешното съобщение изключително трудно.

Въпреки това, ние имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности. А нашият ангажимент към нашите ценности означава, че вече не можем да поддържаме Арките да светят там", казва в изявление главният изпълнителен директор на McDonald's Крис Кемпчински.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-разпространените вериги за бързо хранене в света?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички