Минималната работна заплата се вдига сериозно, но от 2024 година


Минималната работна заплата се вдига сериозно, но от 2024 година
Снимка: БГНЕС

16358

В самия край на 48-ото Народно събрание депутатите решиха минималната работна заплата да е до 50% от средната брутна заплата за страната. Това стана с промени на второ четене в Кодекса на труда, според които се приема механизъм за изчисление на минималната работна заплата, който гарантира нейното увеличение всяка година. Решението беше взето със 159 гласа "за" и 44 "въздържал се", като увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 година. До 2 години минималната заплата става 50% от средната

Минималната заплата ще е половината от средната брутна заплата за последните 12 месеца, в които влизат последните 6 месеца от предходната и първата половина от настоящата календарна година. Точната сума трябва да бъде определена до 1 септември.

Идеята вече беше приета единодушно на първо четене, но така и не стигна до второ гласуване в залата. Точката беше залагана многократно и след това измествана от дневния ред заради други законопроекти. Минималната заплата се вдига до 50% от средната. Колко е това?

Досега минималната работна заплата се определяше с административно от правителството, без да има конкретен механизъм, по който да се случва това. След приетите текстове задължението на Министерския съвет да издава постановление ще остане, но ще трябва да се вземат предвид промените в закона. Последно минималната заплата се покачи до 780 лева, след решение на правителството на последното му заседание за миналата година. Окончателно: Вдигат минималната заплата от 1 януари

Без брутна минимална заплата

Идеята за брутна минимална заплата бе отхвърлена след повече от половинчасово съвещание от работна група, съставена от представители предимно на социалната комисия от различните партии. Обобщеният резултат бе съобщен от Георги Гьоков от БСП. Ново 20: Минималната заплата ще е различна за всеки, кои са най-ощетени

"Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на успеха", заключи председателстващият заседанието Йордан Цонев. А депутатите отбелязаха приемането на закона с ръкопляскане.

Как се разви дебатът?

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" предложи да се увеличи не брутната, а основната минимална заплата. ДПС се съгласиха да подкрепят, стига да не се говори за брутна заплата.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева предложи минималната заплата да се повиши от 1 януари 2024 година, като увеличението да се смята спрямо предишната година. Сачева предупреди, че преди избори не е добре да се вдигат заплати, тъй като това ще се отрази на редица сектори.

От "Демократична България" дадоха идея минималното възнаграждение да се повиши от 1 юли 2024 г., като се вземе периода от предходните 12 месеца.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че за пореден път законопроект на БСП се превръща в такъв на ГЕРБ, след като на второто четене се приемат техни предложения за редакции. Той сравни ситуацията с тази при гласуването на Изборния кодекс.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова му отговори с аргументи в стил "кой е по-ляв", нападайки доскорошните си коалиционни партньори от ПП. Тя поиска увеличението да влезе в сила от 1 юли 2023 година.

От "Възраждане" подкрепиха идеята на Нинова и обвиниха "Промяната", че са откраднали програмата на левицата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Държавата иска да вдигне минималната заплата, но няма пари

Депутатите приеха голямо вдигане на минималната заплата

Минималната заплата отново се вдига, но с колко?

Минималната заплата няма да се вдига в близко бъдеще

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички