Минималната заплата ще достигне 50% от средната до 2 години


Минималната заплата ще достигне 50% от средната до 2 години
Снимка: iStock

14121

Повишаването на минималната работна заплата зависи главно от правителството. Тя стигна 710 лв. през тази година, а служебното правителство реши да не провежда нови политики и да я запази на това ниво. Това каза депутатът от ДПС и председател на парламентарната бюджетна комисия Петър Чобанов в сутрешния блок на bTV. Минималната заплата ще се вдигне още малко

В парламента се обсъжда увеличаването на минималната заплата, но депутатите са пред сложен избор как да помогнат на хората, притиснати от високата инфлация, без разходите на държавата да излизат извън контрол. Чобанов припомни, че всеки 10 лева увеличение на минималната заплата струват по 50 млн. лв. на държавния бюджет. Замразяват минималната заплата, вдигала дефицита

На България са нужни 2 години, за да може минималната работна заплата да достигне 50% от средната за страната. Държавата трябва плавно да я повишава, така че тя да отговаря на европейските изисквания. Трябва да бъде проверено дали икономиката и бизнесът ни могат да си го позволят, посочи шефът на бюджетната комисия. Минималната заплата няма да се вдига в близко бъдеще

През 2023 г. в България се очаква много нисък икономически растеж от едва 1,1%, въпреки че ще бъдем в топ 3 по растеж в ЕС. Европейската икономика навлиза в рецесия и ще е все по-трудно да се плащат заплатите. Безработицата може да се увеличи и да се наложи да бъдат включени социални програми за защита на заетостта в бюджет 2023 г., предупреди Чобанов. От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?

Спасение в кризата

По думите му ще посрещнем 2023 г. с удължаването на бюджета за 2022 г. и всички мерки, които бяха предприети през настоящата година - увеличаването на доходите, на пенсиите, на социалните плащания. Той припомни, че в последната актуализация на бюджета бяха включени още подобни мерки, които влязоха в сила от 1 октомври. Вдигат помощта за хора с увреждания

Това ще даде сигурност на хората, че социалните придобивки и увеличаването на доходите ще продължи. Ще е в полза на работещите в държавната и общинските администрации, в сферата на образованието, на пенсионерите, обясни Чобанов. Замразяват заплатите на чиновниците, няма да режат ваучерите за храна

Това е временен спасителен вариант, за да е сигурно, че всички тези политики ще бъдат изпълнени. Той ще действа, докато бъдещото редовно правителство състави свой бюджет. Това са възможностите в момента, заяви председателят на бюджетната комисия.

Нужно е редовно правителство

За ДПС е важно да има редовно правителство с ясна политическа отговорност, което бързо да разработи бюджет и да го изпълнява. "За да бъде изпълняван този бюджет, трябва да се носи отговорност", подчерта Петър Чобанов.

Протестите на синдикатите и влошаващата се икономическа ситуация, както и фактът, че ще влезем в 2023 г. без нов бюджет са сигнална лампа за партиите, че трябва да преговарят и да направят правителство, което да се погрижи за нуждите на хората в кризата.

Служебният кабинет няма как да внесе свой бюджет, защото не е длъжен да предлага нови политики, изтъкна Чобанов. Той припомни, че продължаване на политиките на "Продължаваме промяната" би струвало на страната 11,5 млрд. лева и 6% бюджетен дефицит, както и поне по 15 млрд. лева нов дълг през следващите 3 години.

Разглеждането на бюджета не бива да се превръща в предизборна игра, в замерване с популизъм, в което всеки представя нереалистичните си идеи какво ще се случи, оправдавайки допълнителни разходи, смята Петър Чобанов.

ДПС няма да подкрепи конкретна партия, а конкретна програма с ясни антикризисни мерки и хоризонт за действие. "Когато видим подобно предложение, тогава ще решим какво точно да подкрепим", категоричен е депутатът и намекна, в сегашните предложения за партиите липсва конкретика.

Партията на Ахмед Доган е готова да влезе в управление, което решава проблемите на хората. То ще започне като антикризисно, а по-късно може да прерасне в управление на развитието, за да вървим напред. В момента сме в задънена улица и като икономическо развитие, и като политическа ситуация, губим време и изоставаме от европейските процеси, посочи Чобанов.

Мерките за облекчаване на разходите за ток, газ, парно и вода трябва да са насочени към най-нуждаещите се. Трябва най-накрая да създадем механизъм за енергийната бедност и да помогнем на хората, които влизат в тази категория. 400 лева еднократна помощ за отопление, но не за всички

Търси се подходящ начин за поевтиняване на горивата, но той трябва да е реалистичен и работещ. Въпросът е точно какво облагаме, за да получим допълнителни приходи и как ги разпределяме после, отбеляза Чобанов и потвърди, че политиците се стремят горивата да поевтинеят максимално.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички