Замразяват минималната работна заплата, увеличавала дефицита


Замразяват минималната работна заплата, увеличавала дефицита
Снимка: БГНЕС

20628

Минималната работна заплата вероятно ще бъде замразена въпреки рекордната инфлация в страната. Проектобюджетът за 2023 г. на служебното правителство предвижда тя да не се повишава догодина и да остане 710 лв. Най-ниската нетна заплата става 550 лева

Увеличение на минималната работна заплата влошава дефицита, коментира служебният министър на финансите Росица Велкова по време на изслушване в Народното събрание.

Ръководеното от нея министерство е разработило 3 варианта за повишаване на минималната заплата - до 760 лева, до 800 лева и до 860 лева. "Правени са разчети, имаме ги в 3 варианта, по принцип не е трудно да се направят разчети и в четвърти, и в пети вариант, но това влошава дефицита", категорична е Росица Велкова. Минималната заплата ще се вдигне още малко

Според сметките на финансовото министерство всеки 10 лева увеличение на минималната заплата водят до повишаване на дефицита с 50 млн. лева. Причината е, че с вдигането на базовото възнаграждение у нас бюджетните разходи се увеличават много повече от получените приходи, обясни служебният финансов министър.

Това се дължи на факта, че много държавни разходи, като например заплатите в бюджетната сфера, са обвързани с размера на минималната работна заплата у нас.

Минималната заплата се повишава ежегодно в последното десетилетие и се вдигна дори по време на пандемията. Изчисления на Expert.bg на база официалните данни показват, че за последните 5 години тя е нараснала с над 54%. Минималната заплата трябва да продължи да расте, призовават от КНСБ

Макар че министерството на финансите е подготвило 3 варианта за нов държавен бюджет, служебният кабинет няма да внася свой проектобюджет, а ще удължи срока на бюджет 2022 г., за да действа и догодина. Причината е, че служебните министри не са избрани от народа, нямат парламентарно представителство и съответно нямат право да правят промени в политиката, обясни Велкова.

Повечето държави в еврозоната затягат фискалната политика в резултат на повишаването на лихвите от Федералния резерв и Европейската централна банка. Росица Велкова препоръча бъдещото редовно правителство да оптимизира разходите, за да намали дефицита и да се върне към бюджетната консолидация, защото финансирането на дълговите пазари ще бъде скъпо и трудно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?

Разкриха с колко ще се повиши минималната пенсия

Бизнесът: Вдигане на минималната заплата ще повиши безработицата

Работодателите искат замразяване на минималната заплата

Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

Минималната заплата се повишава, но с колко?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички