Подготвят ново вдигане на минималната заплата, но с колко?


Подготвят ново вдигане на минималната заплата, но с колко?
Снимка: iStock

65219

Управляващите подготвят ново увеличение на минималната работна заплата при актуализацията на бюджета през лятото. Това обяви пред NOVA социалният министър Георги Гьоков. Минималната заплата се повишава, но с колко?

Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година, но според Гьоков е трудно да се каже колко ще бъде точната цифра.

Засега не е ясна точната сума на минималното възнаграждение. Синдикатите настояват то да е поне 760 лева, като се аргументират с високата инфлация и поскъпването на всички стоки и услуги у нас. "Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма", посочва Гьоков.

Средното възнаграждение у нас достига 1676 лева през декември 2021 г., показват данните на НСИ. За последното тримесечие на изминалата година то е малко по-малко - 1612 лв. Ако управляващите решат да изчислят минималната заплата на база последните 3 месеца на 2021 г., тя ще надхвърли 800 лева.

Всяко повишаване на минималната заплата трябва да бъде одобрено от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателските организации обикновено са против подобни увеличения.

Нови правила за минималната заплата

Обвързването на минималната заплата със средната за страната е една от важните идеи на сегашните управляващи. Те разработват специален механизъм, по който да се увеличава минималното възнаграждение. Идеята е минималната заплата в България да нараства по обективни правила, а не да се определя от държавата, както досега.

Въпреки че въпросният механизъм няма да е готов до юли, правителството е наясно с приблизителните стойности в този механизъм. Всеки трети се осигурява на минимална заплата

Гьоков признава, че в сравнение с европейските страни доходите у нас са най-ниските.

Минималната заплата вече се повиши през тази година, като от 1 април стана 710 лева. Увеличението беше с 60 лева, или 9,2% върху предишния ѝ размер от 650 лв. Ако през лятото се вдигне с още 50 лв. до 760 лв., това ще са още 7% отгоре. Така през настоящата година минималното възнаграждение у нас може да скочи поне със 110 лева или почти 17%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Минимална заплата у нас и на Балканите: Колко е и за какво стига?

Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички