Ново 20: Минималната заплата ще е различна за всеки, кои са най-ощетени


Ново 20: Минималната заплата ще е различна за всеки, кои са най-ощетени
Снимка: БГНЕС

17818

Клас прослужено време да стане част от минималната работна заплата. Така той ще остане само за хората, които се осигуряват на по-високи суми. Това решиха депутатите от социалната комисия в парламенъа, приемайки на второ четене спорни промени в Кодекса на труда, с които въвеждат термина брутна минимална заплата. Прие се от 1 септември догодина Министерският съвет да определя минималната заплата. Държавата иска да вдигне минималната заплата, но няма пари

Ако гласуваният в комисия текст бъде одобрен и в пленарна зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж (заради клас прослужено време), като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата. Става дума за около половин милион работещи у нас.

Клас прослужено време е допълнителното заплащане за професионален опит и трудов стаж, което е добавка към заплатите на работещите. В редица сектори и професии т.нар. "класове" са не само възнаграждение за опит, но и почти единствена гаранция, че заплатите на работещите ще се увеличават, макар и с малко – 0,6% на година.

Абсурд ли е класовете да са част от минималната заплата?

Предложението минималната работна заплата да стане брутна минимална работна заплата дойде от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народи представители. Те смятат, че в брутната заплата не влиза класа, но влизат личните осигуровки, а не участват тези за работодателя. От "Продължаваме промяната", които подкрепиха идеята, разбират брутната заплата като включващата основната и всички допълнителни плащания с постоянен характер, включително класа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува добавянето на "брутна" към предложението и го обяви като абсурдно, а депутатите от партията гласуваха срещу него. Нейният колега и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се бламира определянето на адекватна минимална работна заплата за 2023 г. До 2 години минималната заплата става 50% от средната

Според лидера на БСП така минималната работна заплата се бетонира и тя няма да се вдига през 2023 г. "Вкараха в минималната заплата думата "брутна", което означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв. В 850 лв. брутна минимална заплата влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре", обясни тя. Депутатите приеха голямо вдигане на минималната заплата

Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че са се чули прекалено много разнопосочни мнения, че с предложените промени в Кодекса на труда се залага механизъм за определяне на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички постоянни плащания, които се дават от работодателя, като извън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и допълнителни социални придобивки. Според нея в понятието "брутна" влиза и клас прослужено време.

Присъстващите на заседанието на социалната комисия синдикалисти също не бяха доволни и заплашиха с протести. "Който пипа клас, пада от власт", напомни Любослав Костов от КНСБ. Синдикатите искат сериозно вдигане на минималната заплата и доходите

На първо четене в пленарна зала вече беше одобрено минималната работна заплата да стане поне от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Текстовете минаха и днес, като това означава, че минималната заплата се повишава с 20% - от 710 на 850 лева. Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се покачи до предписания от парламента размер. Минималната заплата се вдига до 50% от средната. Колко е това?

С промените в кодекса същият принцип ще се прилага за всяка календарна година. Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Замразяват минималната заплата, вдигала дефицита

Минималната заплата отново се вдига, но с колко?

Минималната заплата няма да се вдига в близко бъдеще

От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?

Европа реши минималната заплата да се вдигне. Как ще повлияе на България?

Минималната заплата ще се вдигне още малко

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички