Синдикатите искат сериозно вдигане на минималната заплата и доходите


Синдикатите искат сериозно вдигане на минималната заплата и доходите
Снимка: iStock

6539

Синдикатите продължават да настояват за увеличение на доходите, което да компенсира високата инфлация. Те предлагат минималната заплата да се увеличи до 850 лева, а доходите да нараснах с 12-13% и в публичния, и в частния сектор. Това стана ясно от изявление на президента на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Минималната заплата ще се вдигне още малко

Според тях тези неща трябва да минат непременно през Народното събрание.

"На първо място компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини през механизмите на допълнителни средства от бюджета и договаряне на ръстове на заплати. Това сме почнали с колегите от "Подкрепа". В над 150 предприятия се водят преговори в този момент. Второ място 2023 г. 850 лв. минимална заплата и 12-13% ръст на доходите и възстановяване на покупателната способност", каза пред медиите Пламен Димитров от КНСБ. Минималната заплата да се вдигне два пъти до 1 януари, искат от КНСБ

Стана ясно, че синдикатите са подготвили декларация, която ще изпратят на президента Радев, ще настояват за среща с него, както и с новите народни представители. Документът обхваща теми като доходи, Зелената сделка и енергетиката и някои правни аспекти, които касаят трудови и социални права на хората.

Синдикатите обърнаха внимание, че парламентът трябва да приеме изменения в Плана за възстановяване, касаещи либерализацията на пазара на електрическа енергия.

"В енергийния сектор това, за което ще си приказваме, е състоянието на енергетиката и заплахите, които са изправени пред нея. Имахме разговори с министъра на енергетиката на територията на комплекса "Марица Изток", че трябва да се предоговорят спешно някои неща в Плана за възстановяване и устойчивост", добави Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

От КТ "Подкрепа" са сериозно разтревожени, че нищо не се прави за отмяната на либерализацията на цените за битовите потребители. "Без съмнение трябва да бъде преосмислен въобще целия този подход. Миналата седмица ни беше показан проект на закон, в който се твърди, че ще има две цени за битовите потребители. Тема, която може много дълго да бъде коментирана", каза Манолов.

Манолов обърна внимание, че за едно полугодие АЕЦ "Козлодуй" е произвела допълнително около 1/3 от всички средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. "България не може да бъде изнудвана през тези пари, защото ние си ги произвеждаме сами", каза още президентът на КТ "Подкрепа".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заплата за издръжка: 2/3 от работещите не могат да покрият разходите си

КНСБ: С 45% са се повишили цените на основните стоки и услуги

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички