Надеждите за примирие между Израел и "Хамас" поддържат посоката на цените на петрола


Надеждите за примирие между Израел и "Хамас" поддържат посоката на цените на петрола
Снимка: iStock

1182

Цените на петрола се понижават във вторник, след като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро помогнаха да се потушат опасенията за разширяване на кофликта в Близкия изток, пише Reuters

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 10 цента, или 0,11%, до 87,30 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижиха с 6 цента, или 0,07%, до 82,69 долара за барел.

Договорът за предния месец и на двата бенчмарка загуби над 1% в понеделник.

„Продължаващите преговори за потенциално прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ накараха пазарните участници да продължи да оттеглят премията за геополитически риск при цените на петрола, а предстоящото заседание на Фед предизвиква някои резерви в краткосрочен план“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG .

Снимка: iStock

„Задържането на лихвените проценти на по-високи нива за по-дълго време може да предизвика по-нататъшно поскъпване на щатския долар, като в същото време поставя някои рискове пред перспективите за търсене на петрол“, добави той.

Преговарящите от „Хамас“ напуснаха Кайро късно в понеделник. Те искат да се консултират с ръководството на групировката след разговори с катарски и египетски посредници за отговора на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през уикенда.

Докато лидерите на „Хамас“ бяха на посещение в Кайро, в понеделник израелски въздушни удари отнеха живота на десетки палестинци, като повече от половината загинали са в южния град Рафах в Газа.

Продължаващите атаки на йеменските хути срещу морския трафик на юг от ключовия търговски маршрут на Суецкия канал задържаха дъно под цените на петрола и могат да доведат до по-високи рискови премии, ако играчите очакват прекъсвания на доставките на суров петрол.

Снимка: iStock

Инвеститорите очакват и заседанието на Федералния резерв на 1 май, след което ще стане яснодали финансовата институция е взела решение за намаляване на лихвените проценти.

Някои инвеститори предпазливо оценяват по-високата вероятност Фед да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт тази и следващата година, тъй като инфлацията и пазарът на труда остават устойчиви.

Освен това притесненията за търсенето също повлияха на настроенията, казват анализатори на ANZ в изследователска бележка, тъй като премиите за дизелово гориво и мазут спрямо суровия петрол паднаха до най-ниското ниво от месеци.

„Четириседмичното средно потребление в САЩ е близо до средното сезонно дъно от последните 5 години“, казва ANZ, като цитира данни от Администрацията за енергийна информация (EIA).

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обрат в цените на петрола в началото на седмицата заради преговорите между Израел и "Хамас"

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола

Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Цената на петрола промени курса - на фокус остава напрежението в Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички