Кои са най-добрите и най-лошите крайбрежни градове в Испания?


Кои са най-добрите и най-лошите крайбрежни градове в Испания?
Снимка: iStock

2892

Which? Определи и разкри кои са най-добрите и най-лошите крайморски градове в Испания за ваканции, пише Independent.

Пуерто Банус – популярен сред знаменитостите и с яхтено си пристанище, където акостират някои от най-скъпите плавателни съдове в света, получава отрицателен резултат от едва 55%.

Which? моли над 1200 пътници да оценят преживяванията си в испанските крайбрежни градове на базата на 11 критерия, сред които качество на плажа и брега, безопасност, храна и напитки, настаняване и съотношение качество-цена. След това се формира общ резултат за града, базиран на цялостното удовлетворение и вероятността той да бъде препоръчан и на други туристи.

В другия край на скалата Сан Себастиан – известен с кулинарното си майсторство – грабна първото място за най-добър крайбрежен град в Испания.

Въпреки бляскавата си репутация, Пуерто Банус, на Коста дел Сол и недалеч от централната част на Марбея, беше обявен за „надценен“, отбелязвайки само една звезда за съотношението цена/качество – единствената дестинация в проучването, която го прави, с високата цена свързани с хранене навън или пазаруване, повтаряща се тема.

Най-лошият крайбрежен град

Снимка: iStock

Въпреки бляскавата си репутация, Пуерто Банус – разположен близо до централната част на Марбея, е определен като „надценен“, като получава само една звезда за съотношението цена/качество – единствената дестинация в проучването с подобна оценка, получена заради високите цени на храната и заведенията.

Градът получава една звезда и в категорията туристически атракции, тъй като партитата са една от основните му привлекателни черти. Те пък обясняват оценката от една звезда за тишина и спокойствие.

Пуерто Баунс получава само две звезди за безопасност, привлекателност и дружелюбие, като един от респондентите опредля града като „долно сметище“.

В категориите плаж, крайбрежие, храна и напитки и пазаруване градът печели по три звезди като част от посетителите възхваляват „страхотната гама от ресторанти“.

Ла Манга, разположен в соленоводната лагуна Мар Менор в района на Мурсия, изпревари Пуерто Банус с резултат от 56%. Взима само една звезда за туристически атракции, но две звезди за крайбрежието си, цялостната привлекателност, тишината и спокойствието и съотношението цена/качество.

Градът е критикуван заради наличието на „твърде много високи хотели“. Други обаче оценяват положително „традиционните испански ресторанти, кафенета и барове“, който предлага.

Най-добрият крайбрежен град

Снимка: iStock

Начело на класацията е Сан Себастиан с общ резултат от 88%. Той получава цели пет звезди за своите плаж, привлекателност и храна и напитки – последното не е изненада, като се има предвид, че баският град има най-много заведения със звезди Мишлен от всички в Испания и е сред градовете с най-много звезди Мишлен на глава от населението в света.

Според Which?, посетителите „се възхищаваха на местните ястия и избора на класни ресторанти“.

Градът получава четири звезди за крайбрежие, безопасност, приятелско отношение, настаняване, туристически атракции и пазаруване, като само съотношението цена-качество му носи три звезди.

На второ място с резултат от 81% е Нерха, изпреварвайки своите съседи Марбея и Торемолинос. Той получава четири звезди за крайбрежие, безопасност, приятелско отношение, храна и напитки и настаняване, като респондентите казват, че „непокътнат традиционен град“.

На трето място са Картахена, Хавеа и Ситгес с общ резултат от 80%.

„Това проучване показва, че има много фантастични испански морски курорти, които лесно ще победят най-добре продаваните дестинации като Марбея и Торемолинос. Дори не е нужно да търсите надалеч, с красивата Нерха и нейните старинни бели улици също можете да намерите на Коста дел Сол“, казва Рори Боланд, редактор на Which? Travel.

„За тези, които търсят градска почивка с доза море и слънце, Сан Себастиан не може да бъде надминат – той с право е известен със своите отлични ресторанти и автентична кухня и се предлага с красив стар град и фантастични плажове.“

Източник: Independent

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи

Дават на лагуна правата на юридическо лице. Защо това ще ѝ помогне да оцелее? 

Дават на лагуна правата на юридическо лице. Защо това ще ѝ помогне да оцелее?

Жителите на тези популярни острови протестират: Свръхтуризмът ни убива

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички