Каква част от служителите ще напуснат, ако не им бъдат увеличени заплатите?


Каква част от служителите ще напуснат, ако не им бъдат увеличени заплатите?
Снимка: iStock

7764

Близо 32% от служителите у нас биха сменили работата си, ако заплатата им не бъде повишена до 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на 1 година. Това показва проучване на иновативната платформа за работа nPloy сред над 1400 служители.

Аналогична анкета на компанията сред 150 HR специалисти показва тяхната гледна точка. Целта на проучването е да покаже доколко съвпадат и къде се разминават очакванията на работодатели и кандидати в процеса на търсене на работа и подбор.

Около 50% от анкетираните служители очакват ръст на заплатата си след половин година от заемане на дадена позиция, а 40% - след 1 година.

Още: Повече обяви за работа през април

Интересен факт е, че точно толкова - 50% и 41% от HR специалистите - са склонни да повишат заплатата на служител с добро представяне след първата половин или една година съответно.

За сметка на това, 90% от анкетираните таланти очакват работодателя да инициира повишение на заплащането, но според 66% от тях по-често това се случва по инициатива на служителя.

Изненадващо най-голям дял от анкетираните таланти - цели 35% - не са получили никакво увеличение на заплатата си през 2023 г., следвани от 16%, които споделят за 6-10% ръст. Огромното мнозинство от служителите (81%) все пак очаква повишение през 2024 г.

Според HR специалистите, повишение в заплатите през 2023 г. не е имало само при 8% от компаниите. В най-масовия случай възнагражденията са се повишили с между 6 и 10%, като най-често се очаква същият ръст и през настоящата година.

Още: Милиардер търси тези две качества при своите кандидати за работа

В отговор на друг въпрос 36% от анкетираните таланти признават, че не биха направили компромис със заплащането, когато става дума за избор на ново работно място. Като следващи по критична важност, кандидатите са посочили опцията за работа от вкъщи, екипа и типа компания (продукти, клиенти, т.н.).

Интересен е фактът, че служителите са по-склонни на компромис със социалните придобивки, докато често компаниите акцентират точно на това при промотирането на работодателската си марка.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички