Милиардер търси тези две качества при своите кандидати за работа


Милиардер търси тези две качества при своите кандидати за работа
Снимка: iStock

9188

Това дали даден кандидат за работа ще бъде нает от милиардера Марк Кюбан, се свежда до две качества – култура и компетентност, предава CNBC.

Това са „двете неща, които имат най-голямо значение“, отбелязва Кюбан по време на MasterClass курс, представен през миналия месец. „Дали човеке достатъчно компетентен, за да върши работата? И дали се вписва в културата на организацията? Ако се провали на едно от двете неща, ще имате проблеми“, смята милиардерът.

„Културата е по-важна от нешлифования талант“, казва Кюбан. По-голяма част от работната сила споделя това мнение – 56% от служителите определят силната култура на работното място за по-важна от заплащането, а над 75% от служителите казват, че биха взели предвид културата в една компания, преди да кандидатстват за работа там, сочи проучване на Glassdoor от 2019 г. сред над 5000 души в САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Младите милениали и представители на поколението Z считат фирмената култура за особен приоритет, се посочва в доклада на Glassdoor. Това означава, че наблюдението на Кюбан може да се окаже още по-вярно с времето, тъй като тези служители се издигат в йерархията на компаниите, в които работят.

Кюбан цени служителите, които изпълняват задачите както трябва и ефективно – това е частта с компетентността. Търсенето на идеалния служител, който да реши проблемите на компанията, без да се прецени добре дали се вписва във фирмената култура, е „вероятно най-голямата грешка, която съм виждал в моя портфейл от компании“, казва той.

Милиардерът Марк Кюбан

Снимка: Getty Images

За да намери служители, които отговарят на неговите изисквания, Кюбан казва, че задава конкретни въпроси по време на интервю за работа като:

  • Посочете едно нещо, в което сте успели и едно, в което сте се провалили?
  • Разкажете ми за случай, когато сте рискували в работа.
  • Защо напуснахте последната си работа?
  • Коя е най-добрата фирмена култура, в която сте работили?
  • Кой е най-добрият мениджър, за когото сте работили?

„Искам да накарам кандидата да говори за своя положителен или отрицателен опит, за да мога да разбера дали ще подхожда на компанията“, казва той.

За Кюбан подходящият кандидат не означава негови копие. Той търси служители и партньори, които „допълват“ неговия избор от умения, но не се страхуват да говорят, когато не са съгласни с него.

„Мисля, че един от най-големите проблеми, които един предприемач или главен изпълнителен директор може да създаде, е да наема хора, които са като него“, казва Кюбан. „Няма нужда да наемате хора като вас. Вече имате себе си“.

„Аз нямам нужда хора, които да ми казват „да“, допълва той. „Аз мога и само д си казвам „да“... Имам нужда от хора, които ще оспорят общоприетата мъдрост и ще ме предизвикат, и когато мислят, че не съм прав, ще кажат „Мисля, че тук правиш грешка и това е причината“.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Какво мечтаят да работят хората по света и в България?

Милиардерът, който започва като асистент на Бил Гейтс, а сега е петият най-богат човек в света

 68-годишен инженер, работил 50 години в една компания: "Винаги казвах на шефовете да ме оставят на мира"

100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички